РИОСВ - Пловдив: От март не е констатиран нито един ден със завишени стойности на фини прахови частици

18:18, 16 сеп 15 / Общество 25 204 Шрифт:
Topnovini
"От март 2015 година не е констатиран нито един ден със завишени стойности на фини прахови частици в Пловдив." Това заяви шефът на пловдивската екоинспекция Стефан Шилев по време на днешните демонстративни измервания на чистотата на въздуха и нивото на шума, с които стартира Европейската седмицата на мобилността в Града под тепетата.

Експерти от РИОСВ – Пловдив, и Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда представиха пред ученици от ЕГ "Иван Вазов" дейността на измервателна станция "Каменица".

Шефът на пловдивската екоинспекция Стефан Шилев обясни, че в Пловдив се работи усилено за чистотата на атмосферния въздух - залесяват се паркове, изграждат се нови алеи, санират се училища, детски градини, учреждения, преминава се към газификация и топлофикация на жилищни и обществени сгради. Той коментира още, че от март 2015 година в града не е констатиран нито един ден със завишени стойности на фини прахови частици.

Специалистът от Регионалната лаборатория инж. Донка Караджова разясни на младежите основните характеристики на атмосферния въздух (серен диоксид, азотни оксиди, озон, бензен, фини прахови частици) и как се измерват тези показатели. Тя уточни, че основният замърсител на Пловдив е автомобилният транспорт, затова в момента усилено се работи за изграждане на велоалеи. Учениците можаха да видят на място как се отчита и нивото на шум, излъчван в околната среда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама