До 9 октомври се подават документи за "Културен мениджмънт" в ПУ

17:27, 16 сеп 15 / Общество 25 283 Шрифт:
Topnovini
До 9 октомври се подават документи за новата магистратура на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" - "Културен мениджмънт".

За кандидатстване се изисква диплома за завършена бакалавърска степен с успех не по-малко от "Добър" или магистърска степен в областта на всички науки, мотивационно писмо и електронен адрес и телефонен номер за обратна връзка. Част от лекциите ще бъдат преподавани на английски език, затова се изисква от кандидатстващите за магистърската програма да владеят английски език. Събеседване ще се проведе на 17 октомври, а резултатите ще бъдат ще бъдат обявени на 20 октомври на сайта на Философско-исторически факултет http://logos.uni-plovdiv.net/, разказаха от пловдивското висше учебно заведение.

Бъдещите магистри ще изучават специалността в рамките на 4 семестъра, формата на обучение е редовна, а цената е 650 лева за семестър, съобщи деканът на Философско-историческия факултет доц. д-р Красимира Кръстанова.

"Изборът на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 година предопредели необходимостта и даде тласък за създаване на специалност в областта на културата и творческите индустрии. Магистърската програма "Културен мениджмънт" на Философско-историческия факултет в Пловдивски университет "Паисий Хилендарски" е първата по рода си в България, която е разработена в тясно сътрудничество между университетското преподаване и обучението с партньори от реалния културен и творчески сектор", разказа доц. Кръстанова.

Програмата е създадена от Експертен съвет, включващ изтъкнати професионалисти и експерти в областта на управлението на културата и културното предприемачество и е насочена към придобиване на практически умения в европейски контекст. В създаването на учебния план със съвети, подкрепа и осигуряване на обучение в реалния културен сектор участваха представители на Фондация "Пловдив 2019", Община Пловдив, Общински институт "Старинен Пловдив", Фондация ЕДНО за култура и изкуства (One Foundation for Culture and Arts), Френски културен институт в България, Гьоте институт на Германия, Културния институт на Австрия в България, Испански културен институт "Сервантес" и други.

Целта на обучението в магистърската програма е да задълбочи и профилира подготовката, като даде допълнителна широкопрофилна и интердисциплинарна подготовка в областта на културния мениджмънт и културното предприемачество. Заедно с това се дава възможност за разширяване на базата от знания за културата и обществото, ценностите и етичните норми в диалога на културите и индивидите. Важна особеност е придобиването на опит в прилагането на нов подход за работа в културния сектор, насочен към участието на гражданите в културния процес (participative approach).

Спецификата на програмата се определя от тясното сътрудничество между университетското преподаване и обучението с партньори от реалния културен и творчески сектор и придобиване на практически умения в европейски контекст. В програмата за обучение на студентите се канят изявени преподаватели и професионалисти със значим международен опит от културния сектор на Европа. В учебния план са предвидени Майсторски класове, в които ще преподават чуждестранни университетски преподаватели и утвърдени професионалисти в областта на културния мениджмънт от Европа и света.

Характерна особеност на учебния план са практикумите и практическият стаж, насочен към придобиване на практически умения и прилагане на теоретичните знания в реална работна среда и различни равнища на управление и партньорства: от една страна държавно, асоциативно, публично, частно, и от друга – местно, национално, регионално, международно. Част от лекциите ще бъдат преподавани на английски език, затова се изисква от кандидатстващите за магистърската програма да владеят английски език. По програма Еразъм+ и със съдействието на чужди културни институции в България се осигуряват стажове в чужбина, затова знанието на чужди езици (френски, немски език и испански) е предимство. При нужда Пловдивският университет предлага допълнително изучаване на езици чрез своя Департамент за чуждоезиково обучение.

Завършилите "Културен мениджмънт" могат да се реализират успешно в културни институции в страната и чужбина, изпълнителната държавна и местна власт, държавни, регионални, общински и частни културни институти, в културния и туристическия сектор, в неправителствени организации, и да бъдат подготвени да финансират чрез български и европейски фондове своите дейности.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама