Протести и подписка за чист въздух организират в Русе

16:57, 16 сеп 15 / Общество 25 250 Шрифт:
Topnovini
Във връзка с последните обгазявания на Русе от индустриалните производства в района на бившия Комбинат за тежко машиностроене, в града се организират няколко протестни инициативи. 

Първата е протест-шествие, организиран от граждани чрез социалните мрежи. Той ще се проведе на 17 септември (четвъртък) от 18:00, и ще тръгне от района на Централни хали в посока площад "Свобода". За да няма политически лозунги, организаторите заявяват, че шествието ще бъде мълчаливо, няма да е насочено срещу една или друга компания, институция или личност, ще е "ЗА чист въздух". "Нека покажем, че можем да сме единни поне за едно конкретно нещо и да го направим по подобаващ начин: мирен, мълчалив протест, с маски, кърпи, противогази, без други отличителни знаци", призовават инициаторите. 

Отделно от това сдружение "Бъдеще за Русе" на Бойко Никифоров също организира протест, който ще се проведе пред сградата на Община Русе на 18 септември (петък), също от 18:00. Протестът е насочен срещу "липсата на активност от страна на Община Русе в осигуряването на чиста околна среда за нейните граждани". От сдружението планират и подписка, с която ще поискат Общински съвет - Русе да вземе решение, с което да бъде извършена проверка на състоянието на замърсителите и съответствието им с нормите, приложими в Европейския съюз, и ефективни мерки за спиране на замърсяването. Подписи ще бъдат събирани на 18 септември от 7:30 часа до 20:00 часа на градския площад (от 7:30 до 11:00 пред Общината, от 11:00 ди 18:00 пред Съдебната палата, от 18:00 до 20:00 часа пред Общината).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама