Пускат движението на кръстовището на околовръстното с бул. "Сливница"

16:46, 16 сеп 15 / Общество 25 222 Шрифт:
Topnovini
Днес пускат частично движението по новия пътен възел, който се изгражда на кръстовището на Софийския околовръстен път с бул. „Сливница”. В експлоатация ще се въведе лявото локално платно, осъществяващо директната връзка с Калотина, с което значително ще се облекчи движението, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура“. До момента движението се осъществяваше двупосочно в дясното локално платно, което в пиковите часове предизвикваше задръствания.

Пътният възел е проектиран на три нива, което ще подобри транспортното обслужване на международния и вътрешния трафик е ще гарантира безопасността на движението, поясниха от АПИ.

Първото ниво минава под терена и свързва сегашното Околовръстно шосе с продължението му на север. Средното ниво представлява кръгово кръстовище, което ще преразпределя движението в четири посоки - към Калотина, на север, към кв. “Люлин” и в посока към началото на автомагистрала “Люлин”. Най-горното ниво е естакада, която ще отвежда движението от булевард “Сливница” директно към пътя за Калотина. Западната дъга има още един пътен възел, но на две нива - при свързването на бул. “Царица Йоанна” с Околовръстното шосе.

От АПИ обясниха, че се работи усилено и на удължен работен ден по довършването на естакада „Сливница“. Така ще се навакса забавянето поради отчуждителни процедури и проведените в обхвата на трасето археологически разкопки. При добри климатични условия полагането на асфалт и маркировка трябва да приключи до края на октомври.

Междувременно днес правителството взе решение за подобряването на пропусквателната способност на ГКПП „Калотина“. Бензиностанцията, изградена на терена на Граничен контролно-пропусквателен пункт „Калотина”, ще бъде премахната, тъй като обектът няма публична функция и не може да се използва за нуждите на граничния пункт. С премахването на бензиностанцията ще се създадат условия за подобряване пропускателната способност и своевременното обслужване на повишения поток от автомобили.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама