Близо 2000 бежанци са тръгнали от Одрин към България

16:30, 16 сеп 15 25 286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Около 2000 сирийски бежанци, които в момента са в турския град Одрин, са тръгнали пеш към границата с България при Капитан Андреево. Очаква се броят им да достигне поне 20 000 според главния редактор на регионалния вестник „Гюндем“ Мурат Саваш, съобщава БГНЕС.

Жителите на Одрин са разтревожени от наплива на мигрантите. Властите от своя страна са им заявили, че ако до 3 дни бежанците не потеглят по обратния път, ще бъдат изолирани в лагери и няма да се допусне да преминат границата. По думите на главния редактор на „Гюндем“ те нямат намерение да се установят в България, а са тръгнали към Германия, Франция и Англия, „но едва ли ще успеят“.

„Пристигналите пеш или с различен превоз до Одрин се струпаха на три места – в градския център, на автогарата и край главния път към границата. Казват, че искат да стигнат до Европа не с плаване, а пеш, защото не искат да загинат като 3-годишния Айлан. След отказа на местните власти да им позволят преминаване през граничния пункт Капъкуле - Капитан Андреево, те поискаха да тръгнат към гръцката граница, но полиция и жандармерия ги спряха и ги принудиха да пренощуват на открито“, разказва Саваш пред БГНЕС.

Областната управа и кметството са организирали кампания за набиране на храни, памперси, пюрета и дрешки за бебета, като стотици жители на Одрин са се отзовали и лично са носили даренията на бежанците. Службата за социално подпомагане е осигурила топла супа, одеяла, хигиенни принадлежности, детски храни и памперси за групата край магистралния път и има намерение да продължи подкрепата по време на целия престой на сирийците в Одрин.

Кризата с нарастващия брой на сирийските бежанци е основна тема в турските медии. В рамките на 2 години в Турция са се установили близо 2 млн. души. Местните медии съобщават, че 500 бежанци са били убедени да напуснат централната автогара в Истанбул, но пък над 700 скандират за пропускане през страната към Европа.

Нелегалните имигранти, идващи от Одрин, предизвикаха близо 5 км задръстване на българо-турския граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево. Опашка от ТИР-ове има и на ГКПП Лесово.

Припомняме, че вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова каза, че има сериозно динамизиране на бежанските потоци на границите и във вътрешността на Европа, като обясни, че става въпрос за „апокалиптични“ цифри.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама