Лекар от Сливен представи доклад на Международен форум

16:21, 16 сеп 15 / Общество 25 232 Шрифт:
Topnovini
Доклад на Българския лекарски съюз по основни теми на здравеопазването в България представи д-р Юлия Бянкова по време на 22-рия симпозиум на лекарските структури от Централна и Източна Европа. Форумът се проведе на 11 и 12 септември в Албания. На него присъства и председателят на БЛС – д-р Венцислав Грозев.

„Една от основните теми на срещата беше продължаващото медицинско образование, което за нас е доста актуално. Организаторите бяха отправили няколко въпроса към представителите на съсловните организация, върху които трябваше да бъде изграден и доклада на всяка от страните – членки”, каза д-р Юлия Бянкова, която е началник на отделението по реанимация на МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен и член на УС на БЛС. 

Сред другите важни теми на дискусията са били структурните промени в здравеопазването, пренаталното определяне на пола и случаи на нарушаване на принципите на самоуправление на лекарската професия в отделните страни.

В българския доклад е акцентирано върху продължаващото медицинско образование, създадения акредитационен съвет към Българския лекарски съюз и учредените бордове по специалности, чиято основна задача е продължаващото медицинско образование. Бордовете ще участват в преговорите с НЗОК, ще издават експертни становища при възникване на правни казуси в здравеопазването – за претенции на пациентите към медицинско обслужване, към лечение, отношение, или спорове между лекари.

„Ролята на бордовете е важна. Това е структура, която до известна степен е заимствана от Съюза на европейските медицински специалисти, подчиняваща се на белгийското законодателство. Това на практика е неправителствена организация, в която членуват всички научни дружества от държавите членки на ЕС и и страните от Европейската икономическа зона. В нашия доклад споменахме и промените в някои важни закони в здравеопазването, които бяха гласувани наскоро -  Законът за лечебните заведения и Законът за бюджета на НЗОК. Цитирахме ги като част от измененията в правилата за работа в системата на здравеопазването. Част от тях са предварително обсъдени с БЛС, има становища по тях и те са необходими, за да има ефективна реформа в болничната помощ”, каза д-р Бянкова.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама