Икономист: КФН поръчва външна методология за проверка, заради недоверието в работата й

16:12, 16 сеп 15 / Общество 25 270 Шрифт:
Topnovini
Министерският съвет одобри допълнителни разходи по бюджета на Комисията за финансов надзор в размер на 2 000 00 0 лв. Причината е, че комисията ще организира преглед на пенсионните фондове и балансите на застрахователите в страната. В съобщението на правителствената пресслужба се казва, че проверката ще се извърши на базата на методология за двата сектора, за чието изготвяне КФН ще възложи открита обществена поръчка.

Сумата от 2 000 000 лв., която ще бъде отпусната, е прогнозна и е предназначена за институцията, която ще извърши външната проверка. Предвид предмета на дейност на Комисията за финансов надзор, възниква въпросът защо се възлага обществена поръчка за извършването на проверка, която е от компетенциите на КФН. Екипът на София topnovini.bg се свърза с икономиста Димитър Чобанов.

„Комисията за финансов надзор ще възложи външна проверка на активите на пенсионните фондове и на балансите на застрахователните компании. Преди това обаче тя трябва да определи по каква методология да се случи това. Тоест, външна институция ще го направи, но по методология, която се определя от КФН, като тази методология е обектът на обществената поръчка“, обясни Димитър Чобанов. По думите му това е решение, повлияно от практиката на Европейската комисия.

„По принцип външната проверка не е проблем, дотолкова, доколкото има едно недоверие в момента към работата на Комисията за финансов надзор и БНБ по отношение на надзорните им функции. Именно с тази цел се прави тази проверка - да се предположи, че е от независим орган“, допълни Чобанов.

Той уточни, че ролята на Комисията за финансов надзор в проверката остава съществена. По думите на икономиста, предстои да се създаде комитет с участието на представители на БНБ, Министерството на финансите и Европейската комисия.

„Иначе, доколко определянето на тази методология струва толкова много пари е съвсем различен въпрос“, каза Димитър Чобанов.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама