Живописецът Явор Витанов с поредна изложба във Варна

16:06, 16 сеп 15 / Култура 25 315 Шрифт:
Topnovini
Известният живописец Явор Витанов ще открие 78-мата си самостоятелна изложба – "Докосване“ – във Варна. Експозицията ще бъде разположена във фоайето на хотел "Черно море” на 17 септември от 18:30 часа. Изложбата ще събере приятели и ценители на изкуството.

Творецът, който е родом от Криводол, но вече повече от  20 години живее и работи във Варна, ще покаже над 25 от своите платна, рисувани през последните месеци. Сред любимите теми на автора са прекрасни кътчета от Калиакра, бурното море, родопските къщи, които са специален акцент в експозицията "Докосване". Сред картините е и пейзаж на древната Самуилова крепост.

Битът на българина и съхранението на ценностите му винаги са били в центъра на вниманието на Явор Витанов, който се радва на голям успех сред ценителите на живописта. Явор Витанов остава верен на себе си и на своя стил да се докосва до възрожденските пейзажи, които събуждат националната ни гордост. Поклонът на художника към морската тематика също оставя трайна следа в творческата му биография. 

"Морето е неизчерпаем източник на красота и от всяка вълна започва нова картина, както е казал френският художник Пол Валери“, казва Явор Витанов.

Палитрата на твореца е пъстра, като преобладават меките тонове и полутонове, а усещането на зрителя е за безбрежно спокойствие на природата. Екстремната красота на развълнуваното море е предадена от живописеца с цялото богатство преливащи багри на синьото на небето и вълните.

Явор Витанов е роден на 17 май 1957 година в криводолското село Осен. Той е почетен гражданин на град Криводол. От 1996 година е член на групата на варненските художници. Участвал е в общи и самостоятелни изложби в страната и особено във Варна. Негови платна са собственост на чуждестранни колекционери във Франция, Русия, Испания, Холандия, САЩ и Германия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама