Личните лекари отново поискаха промени в наложените им правила

15:39, 16 сеп 15 / Общество 25 221 Шрифт:
Topnovini
67% от общопрактикуващите лекари у нас са на възраст над 50 години и едва 33 на сто са под тази възрастова граница. За това се оплакаха от Сдружението на общопрактикуващите лекари у нас. Личните лекари посочиха, че сред реформите, които се правят в сферата на здравеопазването, няма нито една, насочена към подобряване на работата на джипитата в България.

За това те отново поискаха промяна в редица от правилата, които държавата им налага. Според тях промените ще подобрят работата им, както и качеството на обслужване на пациентите. На първо място те отбелязаха, че един от най-големите проблеми за тях е, че не им е позволено да работят и по други специалности, освен в общата медицина.

Искат да практикуват и по другите си специалности

“Това, че всички други могат да практикуват различни специалности, а общопрактикуващите лекари не могат, е дискриминация. Някои от нас освен обща медицина са и педиатри например. Ние можем да спокойно да запълним специалности, в които липсват специалисти. В някои райони има недостиг на такива, а ние можем да свършим тази работа. Никой не ни дава разрешение обаче“, обясни председателят на сдружението Любомир Киров.

Той поясни, че за много от общопрактикуващите лекари общата медицина е втора специалност. Джипитата поискаха и задължителни консултации да отпаднат, като финансирането за тях не трябва да бъде преустановено, а трябва да бъде пренасочено.

„Когато се заговори, че здравната каса няма пари да изплати надвишените лимити се намериха милиони, за да се изплатят. Ако обаче някой от нас надвиши лимита на нещо, има глоби и санкции“, посочи още Киров.

Искат да се отчитат сама на НЗОК

Лекарите поискаха още да правят един единствен отчет и то към една единствена институция, а не както сега да се отчитат на здравната каса, след което на здравното министерство.

„Искаме всичко, което правим да го отчитаме в един електронен документ, който да изпращаме към здравната каса. Искаме, който изиска някакво изследване той сам да си го назначава, и който гледа пациента, той да му изписва лечението. Не можем да сме секретарки на всички “, каза той.

Искат нова технология за водене на преговори

Личните лекари искат и нова основна технология за водене на преговори. Те ще дават предложения и аргументите за тях, те ще се публикуват на страницата на Българския лекарски съюз. Между временно предложенията ще бъдат препращани и на здравната каса. Идеята им е ако от касата има различно предложение, тя също да публикува на страницата си аргументите за него. Така според джипитата ще има по-голяма прозрачност на всичко, което се прави за пациента.

От сдружението предлагат и да се въведат допълнителни дейности, които едно джипи в България може да извършва, тъй като това би улеснило достъпа на пациентите до диагностика и лечение, от една страна, и би стимулирало лекарите да повишават квалификацията си, от друга. Друго искане на джипитата е за повече направления.

Искат повече направления

От сдружението смятат, че би било добре и разликата с потребителската такса за посещение при личен лекар за хората, за които тя е намалена, да се плаща от социалното министерство.

От данните, които джипитата представиха, стана ясно, че действащите общопрактикуващи лекари у нас са 4495, като от тях около 600 са без никаква специалност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама