Музеят за история на София отвори врати (снимки)

15:05, 16 сеп 15 / Общество 25 273 Шрифт:
Topnovini
Музеят за история на София отвори официално врати днес, предаде репортер на София Topnovini.bg. От утре жителите и гостите на столицата ще имат възможността да се потопят в културно-историческото наследство, което е разположено там.

Кметът на София Йорданка Фандъкова определи мястото като "съчетание на културно-историческо наследство и модерност". Освен експонати от античността и средновековието, има и от новата история на града, допълни тя. 

„Музеят за история на София съхранява не само българска, но и по европейски стандарт безценна колекция, която е свързана до голяма степен с Третото българско царство“, каза от своя страна заместник-кметът д-р Тодор Чобанов.

Във всяка от 8-те зали на музея има инсталация, която прожектира филм с кадри от столичната история. За посещение на деца от училищата и детските градини е изградена зала за обучение, където могат да се провеждат часовете по история, география и изобразително изкуство. Има и две зали, които са за гостуващи изложби. В тях могат да се представя и съвременно изкуство.

Изложбата с египетските експонати от Лувъра, която до скоро можеше да бъде видяна там, е посетена от близо 3000 души, каза още Фандъкова.

"Това са приходи за музея и за общината, така че освен духа на София, музеят е една възможност и за развитие на културния туризъм и туристическия бизнес", отбеляза тя.

По думите на д-р Чобанов към колекцията ще бъдат добавени експонати от втората половина на XX век, сред които архивни материали на Желю Желев от идването на демокрацията, комунистическия режим, спасяването на българските евреи и други теми, които са слабо разработени в българските музеи.

„Това е една инвестиция, която е направена не само целeсъобразно и разумно, но е възстановена и автентичността на всичко това, което не знаем за София“, каза министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова. Тя допълни, че инвестицията е направена в „един дух - не само в строителство и инфраструктура". 

Цялата реконструкция на частта от сградата на Софийската минерална баня е на стойност около 5 млн. лева и се финансира по оперативна програма "Регионално развитие".

Павлова коментира строителството на Северната тангента от Околовръстното шосе на София. По думите ѝ се работи активно по цялото трасе, като част от съоръженията и мостовете са почти завършени. Министърът припомни, че вчера е пуснато движението по шосето, което е било временно преустановено до изграждане на съоръжението. Павлова сподели, че е препоръчала на строителите да ускорят работата по останалата част от тангентата.

Музеят беше разгледан и от премиера Бойко Борисов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама