Рибна борса за 10,5 млн. лв. откриха в Бургас

14:46, 16 сеп 15 25 3271 Шрифт:
Topnovini
Първо по рода си рибно тържище отвори врати в Бургас. То се намира на терена между магазин „Метро” и квартал Ветрен. Стойността на инвестицията е за близо 10,5 млн. лв. Почти половината от нея – 4,8 млн. лв., е финансирана от фонда за рибарство на ЕС. Останалите са собствени средства на инвеститора.

Лентата на новата придобивка прерязаха министърът на земеделието и храните Десислава Танева, кметът Димитър Николов и Петко Русинов.

„Този обект смятам, че ще затвърди лидерските позиции на Бургас като мястото за правене на инвестиции, като най-доброто място за добро развитие на бизнеса и на хората. В този смисъл бургазлии са късметлии, а аз съм от Сливен, за където, за съжаление, мога да давам примери само в обратна посока”, заяви министър Танева по време на откриването.

„В сектор „Рибарство” на ЕС до момента в България има два значими големи обекта, които са изградени. Това са Рибарското пристанище в Сарафово и сега рибното тържище. Над 35 проекта са стартирали в страната, но единствените два, които са финализирани, се намират на територията на община Бургас”, похвали се от своя страна кметът Димитър Николов.

Той изтъкна, че с изграждането на тази рибна борса се елиминира до минимум сивият сектор в дейността. Другото е, че през 2013 г. 63 % от улова на черноморска риба е извършен на юг от нос Емине, а през 2014 г. 67 % от целия улов на черноморска риба е реализиран на територията на Бургаска област. Това показва, че най-подходящото място за това тържище е на входа на Бургас, в непосредствена близост до магистрала „Тракия”, където рибарите ще могат да постигат най-добре гарантирана цена за своя улов.

Тържището разполага със 7 хладилни помещения с капацитет от по 20 тона, към които има и офиси. Хладилниците са предвидени за търговия с прясна и охладена риба. Тези помещения ще се отдават под наем на фирми и рибарски сдружения. Обещанията са, че цената ще е доста изгодна, тъй като в нея няма да се включва електричеството. Причината е, че тържището се захранва с енергия от соларни панели, разположени на неговия покрив.

Борсата разполага и с около 20 хладилни камиона за транспорт, които ще могат да се ползват от клиентите.

60 са новите работни места, които се отварят с пускането в експлоатация на рибното тържище. Допълнително хора ще бъдат назначени при наемането на хладилните складове и при разрастването на дейността.

Борсата е проект на фирма „Атлантик”, чийто председател на борда на директорите е Петко Русинов. Изпълнителен директор на фирмата е неговият син Ивайло Русинов, а дъщеря му Зорница е член на борда на директорите.

Непотвърдени информации обаче сочат, че собственик на новата придобивка всъщност е Цветелина Бориславова – бившата приятелка на премиера Бойко Борисов. Още преди две години тя преговаряше за покупката на „Фиш порт”, собственост на Петко Русинов. „Фиш порт” всъщност е бившето пристанище на "Океански риболов", на което самият Русинов беше дългогодишен генерален директор на фирмата от времето, когато тя беше държавна. Впоследствие той участва в приватизацията на риболовната компания и купи част от активите й, между които и тези на въпросния порт близо до Бургас-запад и хладилните складове там.   

Тогава пред "Капитал Daily" самата Бориславова посочва, че сделката за "Фиш порт" е свързана с дейността на "Деспред" (спедиторска компания от портфолиото на нейния фонд CSIF), като целта е, купувайки този бизнес, да го развият.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама