Георги Мишев е носителят на националната литературна награда „Йордан Йовков“

14:23, 16 сеп 15 / Общество 25 282 Шрифт:
Topnovini
Георги Мишев – белетрист, сценарист и редактор, е тазгодишният носител на националната литературна награда „Йордан Йовков“. Носител на отличието за принос в научното изследване и популяризиране на Йовковото литературно наследство е д-р Кремена Митева – главен уредник на къща-музей с дом-паметник „Йордан Йовков“ и изследовател на творчеството на Певеца на Добруджа.

Решението бе взето днес от Общинския съвет в Добрич.

Георги Мишев е автор на сборниците с разкази "Преброяване на дивите зайци", "Осъмски разкази", "Адамити", "Добре облечени мъже" и други. Сред литературните му произведения са повестите "Матриархат", "Вилна зона", романите "Дами канят", "Дунав мост", "Патриархат", мемоарната книга "Мир на праха ни", книги за деца и сценарии на филми.Той е носител на много международни награди от престижни кинофестивали, както и на наградата на СУ „Св. Кл. Охридски“ за литература и на националните литературни награди на името на Ивайло Петров, Райко Алексиев, Константин Константинов и Иван Вазов.

Д-р Кремена Митева е автор на научни статии, на книгата „Повестта „Жетварят“ на Йордан Йовков – литературни и културни диалози“, съставител на двутомника „Йордан Йовков /1880-1937/. Летопис на неговия живот и творчество“ и на сборника „Йордан Йовков. Документи. Писма. Спомени“ /под печат/.

Десет автори бяха номинирани за националната литературна награда "Йордан Йовков", която ще бъде връчена в Добрич на тържествата за 135-ата годишнина от рождението на класика на българската литература. Призът е учреден през 1970 година и тази есен ще бъде връчен за десети път. Сред досегашните носители на наградата са Дико Фучеджиев, Емилиян Станев, Илия Волен, Петър Славински, Ивайло Петров, Николай Хайтов, Марко Семов, Антон Дончев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама