До края на септември русенци решават, да плащат ли авансово данъци

14:04, 16 сеп 15 25 241 Шрифт:
Topnovini
Около 4000 русенци, които работят на граждански договори, получават хонорари или наеми от фирми, до края на септември могат да решат, дали искат да им се удържа авансово данъка за последното тримесечие на 2015 г. или да си го изчисляват сами в данъчната декларация, която трябва да подадат до 30 април 2016 г. Това съобщиха от офиса на НАП в Русе.

Ако те искат данъкът да им бъде удържан текущо, трябва да заявят това писмено пред платеца на дохода. Няма официална бланка за този тип заявления и декларацията може да е в свободен стил. Ако не го направят, данъците за доходите им за последното тримесечие няма да се удържат авансово.

От офиса на НАП в Русе поясняват, че този режим касае и доходите от наеми, когато наемът се плаща от фирма или самоосигуряващо се лице. В този случай авансовият данък върху дохода от наем се удържа от фирмата наемател и наемодателят трябва да декларира изрично, ако желае данъкът за последното тримесечие също да бъде прихванат авансово.

Тази особеност не касае доходите от наеми между две физически лица. При тях авансов данък през последното тримесечие не се удържа и право на избор няма.

Тази възможност се дава за първи път сега, след като от няколко години авансовият данък за доходите извън работната заплата се внася на тримесечие. Новите правила за последното тримесечие на годината дават възможност данъкоплатците с извънтрудови доходи да се възползват от данъчните отстъпки при довнасяне на част от сумите - в случая от данъка за доходите си от наем през октомври до декември. Така, ако до 31 март 2016 г. подадат данъчната си декларация по интернет, подписана с безплатния персонален идентификационен код, ще ползват отстъпка от 5% от данъка за довнасяне. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама