ГЕРБ и реформаторите готови да извадят имената на собствениците на ВЕИ (обновена)

13:21, 16 сеп 15 / Политика 25 257 Шрифт:
Topnovini
Работодателските организации от една страна и ГЕРБ и Реформаторския блок са постигнали съгласие имената на собствениците на ВЕИ централи и парите, които те получават, да станат публично известни. Според председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев обаче от списъците ще излязат само имената на шофьорите и секретарките на истинските собственици.

Председателят на Комисията по енергетика Делян Добрев (ГЕРБ) повтори и за постигнатото съгласие за участие на представители на работодателите в държавните енергийни компании. Споразумение е било постигнато и за отпадането на преференциални цени за електроенергията от оборска тор, тъй като ЕС ще финансира тази дейност със 70 милиона евро.

Двете страни не са се разбрали за исканата от работодателите оставка на председателя на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Няма съгласие и за изваждането на американските централи от списъка за преференциални цени на изкупувания от тях ток. Според Велев това струва 330 милиона лева годишно на данъкоплатците. Добрев уточни, че се чака решението на ЕК дали това не е форма на държавна помощ към тези производители на ток.

Зам.-председателят на Комисията по енергетика Мартин Димитров (РБ) посочи, че разговорът е преминал конструктивно. Реформаторите са отправили молба работодателите да следят дали в държавните компании се спазва наредбата за намаляването на разходите в енергетиката с 10%.

Двете страни са постигнали консенсус и че от топлофикациите трябва да се изкупува само високоефективното производство. 

По-рано днес работодателите се срещнаха и с премиера Бойко Борисов и с ДПС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама