Сметната палата подписа меморандум с четири формации за прозрачни избори

12:55, 16 сеп 15 / Общество 25 248 Шрифт:
Topnovini
Сметната палата подписа меморандум за партньорство на предстоящите местни избори с четири неправителствени организации, предаде репортер на София Topnovini.bg. 

Асоциация "Прозрачност без граници", представлявана от Огнян Минчев, Институт за развитие на публичната среда на чело с Антоанета Цонева, Сдружение "Българско сдружение за честни избори и граждански права-национална асоциация", представлявана от Пройчо Караиванов и Сдружение "Гражданска инициатива за свободни и демократични избори", с председател Рашо Тарльовски са четирите организации, които ще следят за прозрачността и публичността на финансирането на предизборните кампании. 

"Най-важното, което всички регистрирани формации трябва да знаят е, че срокът за изпращане на първоначалната информация в петдневен срок- между 25 септември и 30 септември. Ако закъснеят, ще бъдат глобявани", каза председателят на Сметната палата Цветан Цветков. Той допълни, че всяка новопостъпила информация от страна на всички формации по време на предизборната кампания, трябва да бъде изпращана в седемдневен срок препращането и към Сметната палата, за да може да бъде включена в единния регистър по Изборния кодекс. 

Цветков посочи, че една от формите на контрол е извършване на цялостен одит на представените от всяка формация отчети. „Партиите са задължени да декларират и дарения, които надхвърля размера на минималната работна заплата“, каза още той. 

Във връзка с предизборната кампания формациите например нямат право да получават анонимни дарения. Всички формации, които ще се включат в местните избори, са задължени в 30-дневен срок, след приключване на изборите, да представят пълен отчет на приходите и разходите си по време на кампанията. 

Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда отбеляза, че основните рискове, които будят притеснение на тези избори, са два. "Медиите не спазват срока за обявяване на тарифите за платени материали. Това е заключението ни от последните избори", каза тя. Цонева посочи, че много от медиите прескачат изискванията на Изборния кодекс, като публикуват тарифите си и условията за договори с различните формации на "невидни места". Тя заяви, че много от медиите не маркират и платеното съдържание на материалите си. "В печатните медии най-трудно слабо се обозначава кое интервю е платено и кое не. Все пак медиите са много важни по време на изборите", каза още тя. 

Като втори риск за прозрачността на изборите, тя отбеляза неясния механизъм за финансиране на разяснителната кампания за референдума на инициативните комитети и коалиции. По думите й такъв нямало. "Тези, които нямат субсидия, имат право на 40 хиляди лева, които да отидат за отразяването им от медиите. Дали обаче тези пари ще стигнат до медиите и дали изобщо ще бъдат платени и по какъв начин, не е ясно. Това другият риск", посочи още Цонева. 

Огнян Минчев от асоциация "Прозрачност без граници" обясни, че и на тези избори борбата на Сметната палата и нейните партньори, които ще се включат в контрола по изборите, е да бъде свито до максимум купуването на гласове. "През всички тези години, въпреки нарастващите усилия срещу купуването на гласове, контролирането на вота на дадени общности се увеличава", посочи той. 

Всички изисквания, срокове и задължения на партиите, коалициите и инициативните комитети, които ще се явят на тазгодишните местни избори можете да намерите на официалната страница на Сметната палата. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама