Все още търсят замърсителите на въздуха в Русе, единият "абониран" с 14 300 лв. месечни санкции

12:46, 16 сеп 15 / Общество 25 200 Шрифт:
Topnovini
Във връзка с възникналото напрежение на срещата с инициативния комитет от Мартен и русенски граждани и десетките сигнали за миризми за първия учебен ден в Русе, които са продължили и през изминалата нощ, днес областният управител Стефко Бурджиев и директорът на РИОСВ-Русе инж. Лилия Атанасова разясниха предприетите мерки по разрешаването на тези проблеми.

Както вече съобщихме, вчера граждани на Русе и Мартен бойкотираха обявената "Публична дискусия относно дългосрочните мерки за ограничаване и минимизиране на отрицателните въздействия върху здравето на хората и компонентите на околната среда на територията на бившия Комбинат за тежко машиностроене". Те бяха недоволни от отсъствието на представители на Община Русе и ресорни институции.

Областният управител и инж. Атанасова припомниха историята на проблемите в този район, като отчетоха, че има конкретен списък с 12 мерки за противодействието им. Някои от тях вече са изпълнени, като целта е да се запазят интересите на гражданското общество, но и на бизнеса и инвеститорите там.

Някои от проблемите са с давност 20 години и са свързани с градоустройствени нарушения, като се оказало, че действащи от години производства в района на бившия Комбинат за тежко машиностроене се водят в земи от горския фонд.

"Две от общо 38 фирми там са санкционирани за замърсяване със залпови изпускания на отпадъчни води - "Олео Протеин" и Йоберайстише" ЕООД", добави инж. Атанасова. Канализацията там се е оказала силно компрометирана, но понеже към момента е в активите на "Булмаркет" се създава ново дружество "ТМ Инфраструктура", което да е неин оператор и да я реконструира, като се изградят и съответните пречиствателни станции.

Относно миризмите там, бе заявено, че все пак това е промишлена зона, но пък няма отчетени нарушения на нормите.

От "Булмаркет" все пак се ангажирали да мотнират специална инсталация, която да реши този проблем.

Продължава да се търси обаче основният източник на замърсяването от 14 септември вечерта до 15 септември сутринта. Уточнено бе, че "Монтюпе" са споменати като източник с оглед на това, че те все още не са изпълнили конкретни предписания за привеждане в съотвените норми на инсталации за пречистване на въздуха от един от цеховете за леене на алуминий. За целта френският завод е санкциониран всеки месец с 14 300 лв. Тепърва предстои изготвянето на предписание, което да ги задължи до 15 ноември да са завършили необходимото преустройство. На фирмата е наложена глоба и за 35 000 лв. за предходни нарушения.

Лилия Атанасова припомни още, че на два пъти инвестиционно намерение за разширяване на производството на "Монтюпе" е получавало отрицателна оценка за въздействие на околната среда.

Въпреки неколкократните заявки, включително и на министри от предходния Министерски съвет, обаче все още не е направено и обещаното изследване от независима чужда лаборатория на този завод.

Най-вероятно основният източник на въпросните миризми от 14 и 15 септември пък е свързан с преработка на въглеводороди и нефтопродукти, но за установяването му са необходими обстойни анализи и проверки.

Не бе отречена и възможност при доказване на обстоятелства за постоянни залпови замърсявания да бъдат затворени съответните производства на някои предприятия, от които се докаже, че става това.

Междувременно кметът Пламен Стоилов заяви, че ще изиска в 3-дневен срок да станат ясни конкретните нарушители, които да поемат отговорността за замърсяванията в първия учебен ден.

Народният представител доц. д.и.н. Любомир Владимиров също се ангажира да постави въпросът до министерско ниво още на предстоящия парламентарен контрол.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама