Евродепутат поиска съдействие от "Фронтекс" за нелегалните имигранти у нас

12:35, 16 сеп 15 / Общество 25 203 Шрифт:
Topnovini
Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев обсъди с директора на Агенцията за сигурност на европейските граници ("Фронтекс") Фабрис Легери мерките за връщане на нелегални имигранти. Това стана по време на заседание на Комисията по правосъдие и вътрешни работи към Европейския парламент, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ-Варна. 

Планът за действие относно връщането на неуспешни кандидати за международна закрила, приет миналата седмица от Европейската комисия, предвижда "Фронтекс” да организира операции по връщане на мигранти в родните им страни, като бъде създаден специализиран отдел в Агенцията, както и оперативни екипи.

Евродепутатът Емил Радев настоя за бързо предприемане на операции от страна на "Фронтекс” и поиска да бъде запознат какви са предизвикателствата, пред които ще се изправи Агенцията при осъществяването на тези дейности. Българският евродепутат припомни, че България е една от страните, изпитващи силен миграционен натиск. Поради това той призова "Фронтекс” да подпомогне българските власти по отношение връщането на неуспешни кандидати за убежище в техните родни страни или към транзитните страни, през които са преминали на път за България. Според Емил Радев най-приоритетно е сътрудничеството с Турция и Алжир за прилагането на подписаните с тях споразумения за реадмисия.

Директорът на "Фронтекс” Фабрис Легери разясни, че в момента Агенцията подпомага държавите членки в организирането на полети, с които са връщани неуспешни кандидати за международна закрила от ЕС по родните им места, както и във всички логистични аспекти на връщанията. Според него, след разширяване правомощията на Агенцията, тя ще има право да получава документи за пътуване на връщаните имигранти от държавите им на произход, което ще улесни процеса на връщане.

Агенцията вече има такъв опит по проекта "Атика” в Гърция, където подпомага гръцките власти в сътрудничеството им с трети страни по отношение издаване на документи за самоличност на нелегални имигранти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама