БСП откри 4 лъжи и 3 проблема в данъчните закони на властта

12:28, 16 сеп 15 / Икономика 25 273 Шрифт:
Topnovini
В данъчните закони за следващата година БСП откри 4 лъжи, 3 проблема и вижда две решения – обяви в парламента Корнелия Нинова от лявата парламентарна група.

Социалистите припомниха уверенията на партиите във властта и на правителството, че няма да се вдигат данъците. Това е и първата лъжа, след като се предлага възможността за увеличаване на данъците на физическите лица с 2 процента, които да остават в общините.

Според Нинова, втората лъжа е намерението на управляващите да осигурят повече разполагаеми пари у хората, а с тази идея на практика от гражданите ще се вземат около 500 млн.лв.

Като лъжа определиха от БСП и твърденията на кабинета, че има около 2 млрд. лв. излишък. Четвъртата лъжа е, че санираните сгради по националната програма няма да бъдат облагани с данък. Сега в зависимост от сградата санираните обекти не плащат между 5 и 10 години данък сгради. От началото на следващата година обаче се предвижда налогът да важи за всички.

Проблемите, които данъчните промени ще създадат, според социалистите е, че ще се задълбочат регионалните различия – големите общини могат да си позволят да не вдигат подоходния данък, докато на малките ще им е по-трудно да не предприемат такава стъпка.

Нинова допусна още, че управляващите ще си осигурят нов лост за политическо въздействие, като отпускат повече пари на „свои” общини и те не прибегнат до увеличаване на данъка, а се намалят средствата за „чуждите” общини. От БСП предричат и хаос в администрирането на увеличения данък.

Социалистите настояват финансовият министър веднага да изтегли предложенията си и да се приеме законопроектът на БСП, който предвижда прогресивно подоходно облагане с елементи на семейно.-

„Дъждец от трохички” за големите общини”, така Румен Гечев обобщи намеренията на управляващите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама