Ирина Бокова: Ислямска държава се финансира с незаконни археологически разкопки

12:08, 16 сеп 15 / Общество 25 270 Шрифт:
Topnovini
Има много сателитни изображения, които показват археологически обекти в Сирия, осеяни с хиляди незаконни археологически разкопки, които свидетелстват за ограбване в промишлени мащаби. Това е част от стратегията за културно прочистване, за да се разруши миналото, настоящето и бъдещето на региона, известен като "Люлката на човешката цивилизация".

Това заяви генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Тя взе участие в конференция на тема "Борбата с ограбването на културното наследство на Сирия", предаде репортер на София Topnovini.bg. 

"На 31 август храмът на Бел в сирийския град Палмира бе унищожен. Този паметник от 1 век сл. Хр. представляваше уникален синтез на архитектурните стилове, характерни за Близкия изток през Античността и на гръцко-римската традиция. Неговото разрушаване е недопустимо престъпление срещу цивилизацията, защото той беше символ на междукултурния диалог, материално доказателство за способността на културите взаимно да си влияят. Точно това екстремистите се стремят да унищожат", каза още Бокова. 

Тя добави, че Европейският съюз е предприел нови мерки за връщането на откраднатите културни предмети, които се намират на територията на страните-членки на съюза. Обмисля се нов регламент, за да се контролира вносът от чужбина.

От своя страна вътрешният министър Румяна Бъчварова, която също взе участие в конференцията, заяви, че страната ни работи усилено за предотвратяването на трафика на културно-исторически ценности. Според нея трафикът и унищожаването на културни и исторически обекти, намиращи се в зони на конфликт като Ирак и Сирия, е феномен, който набира много голяма скорост и се определя като изключително тежко военно престъпление.

"Днес повече от всякога са необходими обединени и решителни мерки за преустановяването на това, което наричаме целенасочено унищожаване на историята, на което сме свидетели. Този трафик е не само заплаха за унищожаването на културното наследство. Наред с трафика на хора, оръжия и наркотици, той също е източник на значителни приходи за финансиране на терористични групировки", каза Бъчварова. 

Тя се похвали, че служителите на МВР взаимодействат успешно с всички български и чуждестранни институции, работещи за опазването на културното наследство, предлагат и развиват съвместни проекти в тази насока.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама