Националните културни празници "Албена" гостуват в Търговище

10:48, 16 сеп 15 / Култура 25 185 Шрифт:
Topnovini
Националните културни празници „Албена” гостуват днес в Търговище.  Техен основен организатор е Иван Гранитски с издателство „Захарий Стоянов”, а негови партньори са общините Търговище,  Шумен, Велики Преслав, Балчик и др. Събитията ще започнат със среща с ученици и преподаватели  от Второ СОУ  „Проф. Никола Маринов”, а следобед творците ще бъдат посрещнати в село Дралфа. От 18 часа предстои  изложба и литературно-музикален спектакъл в Художествената галерия в Търговище.

По традиция редица изявени в своята област творци и учени ще представят най-новите си  произведения, като тази година преобладават историческите теми.

Иван Гранитски ще презентира пред търговищката публика книгата си за поета Гео Милев. Ще бъде представена и първата книга в новата поредица  „Български върхове” на издателство „Захарий Стоянов” - „Хан Тервел”, чийто  автори  са  патриарсите на литературната и историческа мисъл акад. Антон Дончев и акад. Васил Гюзелев. Така двамата учени - писател и историк, се допълват в разкриването на образа на хана кесар. Благодарение на хан Тервел  в най-голяма степен историята на България се е свързала и споила с Балканския полуостров, Византийската империя и югоизточните славяни.

На Втората световна война е посветена книгата на акад. Георги Марков, озаглавена  „От тлеещата жарава  до света в пламъци” . Това е втората   книга  на известния наш историк от поредицата „Друга история на най-голямата война”, в която той търси „третата истина на Ничията земя” между двете фронтови линии, макар да дебне опасност да не бъде разбран за  „друга”-та неподправена история в своето изследване.

Отново на историческа тематика е трудът на акад. Константин Косев „България и княз Бисмарк”, с подзаглавие „Създателят на модерна Германия”. Акад. Косев прави подробен портрет на княз Ото фон Бисмарк, първостроителят  на модерна Германия. В книгата е изтъкнато, че: „този буржоазен по своята същност революционер е аристократ по произход, отявлен роялист по убеждение и типичен прусак по манталитет и възпитание.”

„Българският възрожденски дух” е друга книга на акад. Косев, която ще може да се види в Търговище.

В поредицата „Бежанци” на издателство „Захарий Стоянов” влиза още едно проучване на историческа тема. Книгата  е:  „Разоренията на македонските българи.1878-1903” и  е първа част от трилогията сборници с документи на историка Стоян Райчевски.  Другите две части обхващат периода до 1925 г.

Търговищката културна общественост ще се потопи  още във философията на поета Боян Ангелов, ще може да разсъждава върху фигурата на Тончо Жечев за развитието на българската литературоведска мисъл. Автор на книгата за него: „Българският ум. Непрочетеният Тончо Жечев” е Панко Анчев.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама