Проблеми със ставите и лош холестерол мъчат варненци

10:10, 16 сеп 15 / Здраве 25 226 Шрифт:
Topnovini
Варненци най-много се оплакват от проблеми със ставите и не обръщат внимание на лошия холестерол. Това са основните изводи от анкетата, която се проведе в морската столица в рамките на националната кампания “За нашето здраве”.

Резултатите от проучването показват, че жителите на морската столица полагат най-много грижи за здравето си в сравнение с Бургас и Стара Загора. Във Варна само 13,5% не обръщат никакво внимание на здравето си, в сравнение с процента в Бургас и Стара Загора, който надхвърля 20.

Интересен е и фактът, че 25,8 % от варненци предпочитат да приемат природни екстракти и хранителни добавки за сметка на лекарствени продукти - 17%. Цели 72,2% от анкетираните определят себе си като здрави.

Сред факторите, които вредят на цялостното здравословно състояние на варненци и се свързват пряко с начина на живот, са заседналият начин на живот, тютюнопушенето, неправилното хранене и липсата на време за спортни занимания.

И във Варна, както и в Бургас, анкетираните са излъчили висок процент на засегнатите от проблеми в ставите – 26,9 на сто. Тези проблеми могат да са породени от влажния климат, усилено натоварване или в резултат на травми, а с напредване на възрастта – на намаляване синовиалната течност и регенериращата способност на ставния хрущял. Тогава в засегнатите тъкани на ставите, мускулите и сухожилията настъпват изменения, които водят до възпалителни процеси, придружени с болки и затруднено движение.  

Във Варна всеки втори от анкетираните не знае, че би могъл да взема превантивни мерки, за да предпази ставите си и да подпомогне възстановяването на ставния хрущял. Съветът на специалистите е да не се чака влошаване на състоянието при рисковите групи, а след навършване на 40 години профилактиката става повече от препоръчителна. Тогава проблемите обикновено се засилват и при ненавременни мерки се появява дискомфорт при движение, което от своя страна би могло да причини обездвижване. Това е една от основните причини за наднормено тегло, повишаване на кръвното налягане и драстично увеличава риска от инсулт и инфаркт.

На второ място във Варна се явява проблемът с лошия холестерол. Интересна тук е съпоставката между двата най-големи града на Българското черноморие, която сочи, че жителите на Бургас страдат три пъти по-малко от проблеми с лошия холестерол в сравнение с тези във Варна.

За нормалните нива на холестерола спомагат активният двигателен режим, разходките, плуването, консумацията на риба, хранителните добавки като Омега 3 в комбинация с Коензим Q10, селен и др. Много важни са и периодичните медицински прегледи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама