Правят център за деца с увреждания до Ветрен

10:05, 16 сеп 15 / Общество 25 230 Шрифт:
Topnovini
Община Бургас ще започне изграждането на Център за рехабилитация и психологическа подкрепа за децата с детска церебрална парализа, аутизъм и соматични увреждания, съобщиха оттам.Той ще се намира близо до квартал Ветрен. Стойността на спечеления проект е 800 000 лева, които идват от Норвежкия финансов механизъм.

Предстои изграждане на пристройка и преустройство на съществуваща сграда по плана на вилна зона "Минерални бани". Новият комплекс ще бъде зареден с най-модерно обзавеждане и специализирано медицинско оборудване. До момента в Бургас липсваше такава инфраструктура и услуга, които да осигурят достъп до качествени здравни грижи за деца с церебрална парализа, аутизъм и соматични увреждания.

По проекта ще бъдат обучени 11 медицински и немедицински специалисти за работа с  тази целева група: 1 педиатър; 1 психиатър; 1 невролог; 1 физиотерапевт, 1 кинезитерапевт, 1 рехабилитатор, 1 психолог, 1 логопед, 1 социален педагог, 2 - помощен персонал/санитари. Предвижда се да бъдат привлечени доброволци, които да се грижат за децата.

Предстои и обучение на 80 родители на деца, страдащи от  ДЦП, соматични увреждания, причинени от инфекциозни заболявания, аутизъм.

Създаденият Център за рехабилитация и психологическа подкрепа ще има капацитет за 20 посещения на ден или 5-6000 годишно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама