Пътуващата конференция "Живописна България" преминава през Йовковата Добруджа

08:55, 16 сеп 15 / Култура 25 435 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Международната пътуваща конференция "Живописна България. Български литературни маршрути" ще премине през Йовковата Добруджа с посвещение за 135-ата годишнина от рождението на класика, съобщиха от Община Добрич, която подкрепя форума. Той се провежда под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова.

Участниците в международната пътуваща конференция „Живописна България. Български литературни маршрути” знаят отговорите на десетки любопитни въпроси, тъй като са сред почитателите и познавачите на българската литература. Те са  студенти по славистика в университетите на Атина, Киев, Варшава, Виена, Петербург, Пловдив, Страсбург, София и Хайделберг. На фокус в техния проект за „литературни пътешествия” е БЪЛГАРИЯ. Целта им е да покажат на сънародниците си, че академичното знание е приключение, че е удоволствие да знаеш, да си чел, но  само споделеното знаене е успешно знание.

Работните групи – преподавател, студенти и докторанти,са създали свои оригинални туристически маршрути, които представят атрактивни аспекти на българската култура. Задължителен елемент е маршрутите да са реално осъществими като логистика. Беседите към тях са развити на съответните чужди езици, за целите на конференцията обаче са преведени на общия за всички участници български език.

Конференцията пътува през част от местата на собствените си маршрути. Конференцията обхваща 28 участници, 15 маршрута, описващи траектории от Видин до Странджа, от Широка лъка до Трявна… – подсказва най-важната амбиция: Вазовата „Живописна България” и Йовковата Добруджа търсят и днес своята модерна многоезична визия.

И докато групите на проф. Липчева от Виенската славистика, на д-р Г. Банов от Атинския университет или на доц. Златанов от Хайделберг представят своите туристически маршрути и се състезават за „най-успешния литературен портрет на България”, представителите на туристическия бизнес по места ще имат своя шанс да се запознаят с академично подготвени, креативни млади хора.

На 19-ти септември екипът на конференцията гостува на Вицепрезидента, за да разкаже както за постигнатото, така и за следващите етапи на проектната си дейност.

Работната сесия в Добрич ще започне от 13 часа днес в огледална зала „Нели Божкова” и е посветена на 135 г. от рождението на Йордан Йовков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама