Наградата „Добри Чинтулов” отива при актьора проф. д-р Атанас Атанасов

08:11, 16 сеп 15 / Общество 25 197 Шрифт:
Topnovini
Проф. д-р Атанас Атанасов е избран за носител на наградата на Сливенска община за литература и изкуство „Добри Чинтулов”за 2015 г. от обществена комисия.

Проф. д-р Атанас Атанасов е сред най-ярките имена в съвременното българско театрално изкуство. През 1980 г., след като завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов”, той започва творческия си път на сливенска сцена и на нея в продължение на пет години изгражда забележителни образи от българската и световната драматургия.

15 години, до 2000 г., е актьор в Театър „Българска армия”, от 2000 до 2001 г. е актьор в Народния театър „Иван Вазов”. От 2001 г. е актьор на свободна практика.

Изиграл е десетки ярки и запомнящи се роли на сцените на театрите: ДТ „Стефан Киров” – Сливен, Театър на българската армия, Народен театър „Иван Вазов”, Малък градски театър „Зад канала”, Театър 199, Младежки театър, Театър „Сълза и смях”, ДСТ „Алеко Константинов”. Наред с театралните си изяви като актьор, Атанас Атанасов работи и като режисьор.

Изпълнил е значителни роли и в български и международни филмови продукции.

От 1991 г. преподава актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”. През 1996 г. става доцент, а от 2002 г. е професор. През 2008 г. му е присъдена научната степен „Доктор” за труда „Сценичният образ – аспекти на субективния подход”.

За талантливото си и вълнуващо изкуство проф. Атанас Атанасов е отличаван с множество награди.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама