Връчват наградите "Вероника Герин"

07:49, 16 сеп 15 25 420 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Наградите за разследваща журналистика "Вероника Герин" ще бъдат връчени днес в Благоевград. Тържествената церемония ще се състои в зала "22 септември". На нея ще вземат участие кметът на града Атанас Камбитов и вторият секретар на посолството на Ирландия у нас Патрик Колман.

Преди нея - от 10.30 часа ще бъде открита изложба "България - за превенцията и против наркотиците". Официалното награждаване на победителите в конкурса започва в 11 часа. Музикален поздрав към гостите на събитието ще направят формация "Бански старчета", а след това ще бъде показан документален филм за разследващата журналистка.

Вероника Герин е родена през 1958 година в Ирландия. Тя е разследващ журналист в изданието "Сънди таймс". Едно от най-големите й разследвания е за разпространението на наркотици в страната. По време на работата си по него тя достига до Джон Гилигън - най-големият наркобарон в страната. Герин се среща с него с цел да разбере всичко. После претърпява няколко инцидента, свързани с работата си.

Репортерката е убита по поръчка на Джон Гилигън на 26 юни 1996 година - денят за борба с наркоразпространението. Смъртта й предизвиква много силен отглас в обществото на островната държава и става причина за коренна промяна в законодателството на страната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама