Министрите ще обсъдят българското председателство на ЕС през 2018 г.

07:45, 16 сеп 15 / Общество 25 220 Шрифт:
Topnovini
Днес на редовното заседание на Министерския съвет ще бъдат обсъдени местата за провеждането на събитията в столицата по време на българското председателство на Европейския съюз през 2018 г.

В периода 1 юли – 31 декември 2018 г. България за пръв път ще поеме ротационното председателство на ЕС, а София ще бъде втората столица на Съюза. Председателството на Съвета се изразява най-общо в активна роля в създаването на европейското законодателство, във формулиране на приоритетите на ЕС, както и в представителство на интересите на държавите-членки.

Страната-председател оглавява тази институция и нейните работни групи и комисии, организира различни формални и неформални срещи, домакин е на дискусии. Наскоро правителството реши да създаде десет специални организационни групи за подготовка на българското председателство.

Срещите през тази половин година ще се провеждат в Националния дворец на културата. За тази цел той беше прехвърлен от Министерството на културата към вицепремиера Томислав Дончев, който отговаря за европейските фондове.

Освен българското председателство на Европейския съюз, министрите ще обсъдят проект на решение за позицията на България за участие в неформално заседание на Съвета на Европейския съюз по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси, което ще се проведе на 24 и 25 септември в Люксембург.

На заседанието на Министерския съвет ще бъде обсъден и проект за изменение и допълнение на устройствения правилник на Държавната агенция за бежанците.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама