Над 1400 затворници тръгнаха на училище

22:23, 15 сеп 15 / Общество 25 176 Шрифт:
Topnovini
Над 1400 лишени от свобода от всички затвори и затворнически общежития в страната ще ходят на училище през новата учебна година, като 245 от тях ще са в първи клас, съобщи министърът на правосъдието Христо Иванов по време на посещението си в единствения у нас поправителен дом в Бойчиновци.

„Държавата иска да успеете. Държавата иска да излезете оттук, да създадете семейства и да бъдете гордост за своите деца. Министерството на правосъдието ще продължава да работи, за да ви помага да се справите”, каза той пред 43-мата непълнолетни, изтърпяващи различни присъди там. Сред тях един е първокласник, а най-много са тези в 9-ти клас – десетима.

Правосъдният министър припомни, че България е поставена под засилено наблюдение и търпи редица критики заради условията за живот на затворниците. Той изрази удовлетворението си от подобрените условия в Бойчиновци, където са ремонтирани помещенията, в които живеят децата. Обстановката там остава скромна, но всяка от спалните има собствен санитарен възел и нова дограма.

Предстои ремонт на третия етаж на корпуса, в който ще бъде преместено училището за лишените от свобода. Реорганизацията се налага и с оглед оптимизиране на надзорно-охранителната дейност и спестяване на разходи за отопление.

Обучението в професионална насока се засилва. То ще позволи реализация след изтърпяване на наказанието. От младежите в Бойчиновци 15 получиха и дипломи за бояджии, а други 12 са завършили успешно курс за готвачи през лятната ваканция. На децата ще бъдат провеждани и курсове по земеделие и по дърводелство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама