Цветозар Томов, ЦИК: Не само БСП и РБ обжалват нашето решение, има още десетки

19:44, 15 сеп 15 / Общество 25 210 Шрифт:
Topnovini
Решението ЦИК да изпълнява процедурата по теглене на жребий за номерата на партиите и коалициите в бюлетините беше взето с дълъг дебат. Хората не бяха на едно мнение, но мнозинството взе това решение. Част от аргументите бяха, че така ще намалим техническите грешки при гласуването. Това каза в ефира на БНТ говорителя на Централната избирателна комисия Цветозар Томов.

Преди няколко дни комисията взе решение, с което беше прието жребият с номерата на участниците в местния вот да се тегли на централно ниво вместо от общинските избирателни комисии. Така партиите и коалициите, които се регистрират в ЦИК и ще се явяват в един и същи формат на вота в различните градове, ще получат един номер, с който ще бъдат вписани във всички общини.

Томов обясни, че членовете на комисията, които са гласували против решението са били на мнение, че подобно действие ще изглежда като „дописване на Изборния кодекс“.

„Това решение е обжалвано от много места,от много партии, не само от БСП и РБ. Ако съдът го отмени ще се съберем отново и ще умуваме“, каза говорителят на ЦИК.

По думите му се очаква още утре Върховният административен съд да излезе с решение по подадените жалби срещу идеята ЦИК да тегли жребия за номерата на партиите и коалициите.

Томов коментира, че според него регистрираните 71 парти и три коалиции за местните избори са твърде много и това ще обърка избирателите. Въпреки това той припомни, че през 2007 г. на местни избори е по-голям брой политически формации.

„Според мен, но не като говорител на ЦИК са много партиите, но правилата са еднакви за всички и за всеки, който покрие изискванията и иска да се регистрира“, каза той.

На въпрос дали избирателите няма да се объркат от големият брой бюлетини, които трябва да пуснат-за кмет, за общински съветници, за районен кмет и за референдум-говорителят на ЦИК заяви, че не толкова сложно човек да се ориентира как да гласува.

„Сложността идва от това дали хората ще имат време да гласуват, ако има голяма активност. Дори в някои секции, където има по-голям наплив ще могат да отварят втора тъмна стаичка. Проблем е, че ще се пускат бюлетините само в една урна. Това ще усложни работата на комисиите“, каза още той.

Цветозар Томов обясни, че броенето на бюлетините винаги е било голям проблем на местните избори, за това трябва да се търси решение.

„Аз видях едни машинки в САЩ, които сканират гласовете на избирателите и ги качват директно в компютъра. Това е машинно гласуване, с което се съхранява всичко“, посочи той и добави, че това е добра алтернатива , над която трябва да се помисли за следващите избори.

Той прогнозира, че активността в гласуването за референдум ще е по-ниска от тази за местния вот.

„В кампанията за референдума ще участват много инициативни комитети, които ще защитават различни тези. Към момента 16 са подали заявления, но са проверени 6“, каза още той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама