"Пролес инженеринг" щели да ремонтират старите съоръжения за ски на Витоша

18:58, 15 сеп 15 / Общество 25 346 Шрифт:
Topnovini
Целите на досегашния и на новия план за управление на Природен парк „Витоша“ са еднакви – да се защити планината и природата ѝ. Това сподели пред София Topnovini.bg ландшафният архитект Димитринка Берберова, която е ръководител на екипа на изпълнителя на проекта "Пролес инженеринг".

„Имаме голяма зона за опазване на природните местообитания, различните каменни реки, геоложки образувания. Целта е да се опази природата и същевременно да се развие туристическата дейност или да се подпомогне нейното развитие“, отбеляза тя.

Преди време природозащитници изразиха своето притеснение, че моторните спортове в планината ще бъдат разрешени. Но по думите на Берберова те са забранени на територията на парка. Тя добави, че по Витоша могат да се движат АТВ-та единствено, когато се извършва спасителна операция.

На въпрос дали е възможно да се застрои една трета от площта на парка, каквато информация излезе в публичното пространство, тя отрече това да е заложено в новия план за управление.

„Тези неща не са така, както са представени от определени хора и групи“, допълни тя.

Относно това какво се забранява и какво се разрешава да се строи, ръководителят на екипа не сподели какво е предвидено. По нейните думи нормите и режимите, както и зонирането на територията, са публикувани във вече внесения проект за актуализация на плана за управление на Природен парк "Витоша".

„Не е толкова просто да ви обясня какво се забранява и разрешава“, каза Берберова, която в това време пътуваше и не можеше да говори дълго по телефона.

От своя страна директорът на ПП „Витоша“ Снежана Петрова обясни по-рано пред София Topnovini.bg, че единствените нови сгради са свързани с обществения отдих, тъй като е забранено строителството на нови хотели и ведомствени бази, както и промяната на предназначението на съществуващи в момента хижи и бази.

По повод сегашното състояние на старите съоръжения за ски спорт, тя отбеляза, че всички са притеснени от този факт, като допълни, че някои от съоръженията дори не работят.

„След като се направи един подробен устройствен план, насоките, които даваме, са да се ремонтират тези съоръжения“, сподели ландшафтният архитект, като добави, че по този начин щяло да се реши проблемът с качването в планината чрез най-екосъобразния транспорт – лифтовете.

Берберова накрая се обиди от зададения въпрос как ще коментира обвинението на природозащитниците, че „Пролес инженеринг“ прави нещата „през пръсти“, след като в момента изпълнява и плана за Национален парк „Пирин“.

„Цялата ми практика и живот са преминали да не си правя нещата през пръсти – нито аз, нито екипите, с които работя", уточни Берберова.

Тя посъветва да се разгледа и прочете внесеният проект, който е публичен, за да се види, че работа по него е задълбочена.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама