Евродепутат поиска унификация на гражданския процес в страните членки

17:33, 15 сеп 15 / Общество 25 317 Шрифт:
Topnovini
Нужни са общи минимални правила в гражданския процес. Само така ще се повиши доверието в съдебните системи на държавите-членки. Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев. Той е докладчик по законодателна инициатива на Европейския парламент за създаването на минимални стандарти в гражданското производство на ниво Европейски съюз (ЕС).

След влизането в сила на регламента Брюксел 1 отпадна процедурата по екзекватура и съдебните решения на една държава-членка се признават и изпълняват автоматично в друга държава-членка. Според Емил Радев това предполага наличието на взаимно доверие в съдебните системи на двете държави и най-вече в спазването на основните процесуални права на страните в производството.      Досега има различни инструменти, които позволяват известно сближаване в гражданското производство. На първо място това става чрез инструментите, позволяващи на гражданите да използват процедурите на ниво Европейски съюз или да предпочетат националните такива като процедурата по искове с малък материален интерес, европейската заповед за плащане и др. На второ място са секторно-специфични директиви, които хармонизират правилата на процеса в рамките на интелектуалната собственост, защитата на потребители, конкурентното право, както и хоризонтални директиви, които не се отнасят до принципите на гражданския процес като цяло, а само до избрани аспекти, като директивата за правната помощ и директивата за медиацията.

Тази разпокъсаност на правила в различни сектори, неизбежно води до проблеми и предизвикателства пред съгласуваността на гражданския процес в Европа, не само при хармонизирането на законодателствата на ЕС и тези на държавите-членки, но в самото право на ЕС.

Емил Радев заяви, че целта на законодателния проект е европейските граждани да бъдат максимално улеснени и защитени – "улеснени чрез повишаване на доверието за по-лесно признаване и изпълнение на съдебни решения от една в друга държава-членка и защитени чрез равни процесуални  права”. "Свидетели сме на разпоредби в наказателното право, а и на изработване на мерки в административното право на ЕС. Защо досега все още нямаме такива принципи в гражданското производство?!”, попита той. 

Първите стъпки в тази насока вече са направени и през май 2014 г. Европейският институт по право и Международният институт за унифициране на частното право (Unidroit) стартираха съвместен проект за изготвяне на транснационални принципи на гражданския процес за Европа. Тяхната основна задача е да се установи дали и как принципите на Американския правен институт и Unidroit биха могли да бъдат адаптирани към контекста на ЕС. През ноември 2014 г. бяха представени предварителните доклади на работните групи по доказателствата, временните мерки и връчването на документи и бяха създадени нови работни групи.

"Взаимното доверие е сложен процес  - много и различни фактори играят роля за постигането му. Затова считам, че най-добрият и интегриран подход е изработването на кодифицирани, минимални стандарти на гражданския процес на ЕС под формата на хоризонтална директива, което би довело до по-голяма съгласуваност на правните системи на държавите-членки, ще доведе до увеличаване на взаимното доверие между съдебните системи на ЕС и ще гарантира равни процесуални права на страните за граждански дела”, заяви Емил Радев пред евродепутатите от Комисията по правни въпроси.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама