Децата на Бургас отправиха послания към безразсъдните шофьори (снимки)

17:10, 15 сеп 15 25 489 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бургаски ученици от 26 училища се събраха в първия учебен ден на площад „Тройката”, за да кажат своето „не” на безразсъдното шофиране по улиците в морския град. Малчуганите рисуваха под открито небе пътни знаци и пишеха различни апели с надеждата гласът им да бъде чут. Най-добрите творения ще бъдат отпечатани и подарени на водачите на превозни средства.

Едно от десетките деца днес, включили се доброволно в инициативата, бе 14-годишната Татяна. Тя е ученичка в 7 клас на ОУ „Найден Геров”. Седмокласничката бе изобразила на бялото платно с знак ограничителната скорост от 50 км/ч в градски условия. „Нарисувах точно това, защото много от шофьорите я надвишават, а това носи след себе си много сериозни последствия. Аз самата всеки ден пресичам натоварено кръстовище в к-с „Меден рудник” на път за училище. Досега не е имало случай, в който шофьор да не ми направи път, но много мои приятели са имали”, сподели пред Topnovini.bg Татяна.

Тя, както и останалите деца, вярват, че водачите на автомобили в града ще се вслушат в техните апели за спазване на правилата по пътищата, за да бъдат спасени ценни човешки животи.

Мария Димитрова, майка на убитата през 2011 година на пешеходна пътека в Бургас Валя, пък за пореден път призова към спазване на правилата за движение по пътищата. „Нека не каним смъртта в домовете си. Нека има повече толерантност и повече търпение”.

Почернената майка смята, че безопасността на бургаските деца е грижа, както на цялото общество, така и на Общините, които трябва да приложат механизми, чрез които да се пази живота на пешеходците. В днешно време те са нужни повече от всякога, предвид всекидневната война по пътищата в България.

Инициативата на Общината Бургас и фондация „Безопасни улици от Валя” подкрепи и пресаташето на бургаската полиция Цветелина Рандева. От дългогодишния си опит Рандева сподели, че най-често катастрофите са предизвикани заради движение с несъобразена скорост от страна на водачите и отнемането на предимството при пресичане на пешеходец в условията на зебра.

„Тук обаче трябва да отворим една голяма скоба, която е свързана с използването на велосипед в градски условия, където се вижда не особено добрият пример от страна на родителите, които при преминаване на улицата с велосипед, не слизат от него. Само че по този начин те дават лош пример на децата си, които след това прелитат по въпросните улици”.

Рандева напомни на бургаските родители, че ще им бъде от полза, ако се включват по-често в инициативите на сектор „Пътна полиция”, които имат за цел да предотвратят инциденти на пътя.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама