Ръководството на Немската гимназия оторизира адвокат за въпросите с уволнения учител

16:34, 15 сеп 15 / Общество 25 824 Шрифт:
Topnovini
Над 250 човека са се подписали в отвореното писмо на учениците от столичната Немска гимназия, адресирано до образователния министър Тодор Танев, началника на Регионалния инспекторат по образование в София Евгения Вълкова и до обществеността. Учениците се обявиха категорично против пенсионирането на дългогодишния преподавател по география в гимназията – Григор Димитров.

Днес едно от най-елитните столични училища започна учебната година с протест. Учениците се организираха в подкрепа на любимия си учител, който от 7 септември е принудително пенсиониран, а по думите на учениците – с неуважително отношение. Освен това родители смятат, че причините за освобождаването на Димитров са мотивирани от политическите му възгледи, споделяни и в часовете.

Григор Димитров е преподавател в гимназията от 32 години. Пред Нова телевизия Димитров призна, че пенсионирането му е законно. Документът за освобождаване от работа му бил връчен в началото на септември. Той обаче заявил, че ще го подпише в присъствието на директора на гимназията Вера Кантарджиева, което му било отказано. Впоследствие заповедта е подписана от негови колеги.

„На първия учителски съвет в началото на септември директорката ми каза да си събера картите от стаята, за да могат да я боядисат. След това последва смях, а няколко дни по-късно секретарката ми връчи заповедта за пенсиониране.

Законът не е на моя страна, макар че могат да ме преназначат след пенсия като ценен кадър, защото съм в отлична физическа, умствена и интелектуална кондиция. И мога да дам още много на Немската гимназия – та било то още година, две или три", каза Григор Димитров. 

Уволнението на преподавателя провокира недоволството на възпитаниците на елитната гимназия, които написаха отворено писмо, в което разказват всички неуредици в училището им за последните години. Те поискаха и оставката на директора на Немската гимназия Вера Катранджиева. Публикуваме отвореното писмо без редакторска намеса:

Отворено писмо

Уважаеми професор Танев, Уважаема госпожо Вълкова, Уважаеми журналисти, Уважаеми общественици, Ние, възпитаниците и настоящите ученици на 91. Немската езикова гимназия, град София, водени от дълбоката си привързаност към училището и загрижени за неговото настояще и бъдеще, се обръщаме към Вас, за да апелираме за съпричастност, отговорност и вземане на отношение във връзка със следното: Госпожа Вера Катранджиева е директор на гимназията от 1998 година насам. Благодарение на нейното еднолично управление констатираме следните факти: 1. В гимназията не е създадено училищно настоятелство.  2. Госпожа Катранджиева от името на училището показва липса на желание за каквато и да е подкрепа за осъществяването на извънкласни дейности и занимания, сред които:  - Традиционният карнавал на гимназията, Fasching, провеждащ се в училището от над 40 години. Подкрепа за събитието няма, цялото спонсорство бива осигурявано от ученици. Дирекцията дори отказва формално да подписва договора за наемане на зала, в която да се осъществи форумът.  - През 2015-та година директорът отказа да разреши провеждането на традиционния „Ден на отворените врати в гимназията“.  - Регистрираме и отказ за даване на позволение за явяване на спортни мероприятия и състезания.  - Има и забрана провеждането на екскурзии.  3. Госпожа Катранджиева редовно проявява и неуважително отношение към доказани авторитети в училището. Пример е принудителното отстраняване и/или пенсиониране на преподаватели, работещи в гимназията от десетки години. Те биват изпратени без проява на благодарност или връчването на почетен знак.  4. Има и ограничаване на достъпа до училищния двор в деня на абитуриентския бал на немалък брой випуски.  5. Редовно възпрепятства изпълнението на задълженията на ученици към сдружения с идеална цел като Българския червен кръст.  6. Константни са отсъствията й от работното място. Няма приемен час, което прави невъзможен контакта с ръководството. Прилагам откъс от дневник на бивш учител в гимназията, който илюстрира проблема.  7. Умишленото неподдържане на сайта на гимназията (http://91neg.bg), въпреки подети инициативи от ученици и преподаватели за възобновяването му. Госпожа Вера Катранджиева дори не присъства на официалното му представяне в Гьоте Институт през март 2011 г.  8. Учениците в момента споделят своите съмнения относно начина на разпределяне и даване на стипендии. Такива получават само учениците с успех над 5,75 и то в порядъка от 20 до 25 лева.  9. Салонът и дворът, част от който е превърнат в паркинг, са сериозно занемарени.

На база на изложените факти и на цялостното състояние на гимназията в момента ние настояваме ръководството, в лицето на госпожа Катранджиева, да вземе мерки по модернизирането и реформирането на гимназията. Тъй като се съмняваме в компетентността и готовността й да инициира каквато и да е промяна, считаме, че единственият възможен вариант, който да осигури просперитета и нормализирането на ситуацията в нашето училище, е директорът да се оттегли, защото начинът на ръководене на гимназията не кореспондира с успехите и реномето, с които тя се ползва сред обществото.

Екипът на София topnovini.bg потърси ръководството на Немската гимназия, за да чуем тяхната гледна точка по проблема. Въпреки че законът е на тяхна страна, са доста пестеливи в коментарите. От директорския кабинет ни продиктуваха телефонния номер на адвокат Светлана Нейкова, която е оторизирана да коментира казуса от името на директора на гимназията. Все още обаче не можем да се свържем с нея.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама