Институции избегнаха публична дискусия за индустриални замърсявания в Русе (обновена)

16:13, 15 сеп 15 / Общество 25 251 Шрифт:
Topnovini
Граждани на Русе и Мартен бойкотираха обявената за днес "Публична дискусия относно дългосрочните мерки за ограничаване и минимизиране на отрицателните въздействия върху здравето на хората и компонентите на околната среда на територията на бившия Комбинат за тежко машиностроене". Те бяха недоволни от отсъствието на представители на Община Русе, РДНСК, РИОСВ, и ресорни институции.

Дискусията бе открита от зам.-областният управител Станимир Станчев, въпреки че предварително бе обявено присъствието на губернатора Стефко Бурджиев, и това разгневи допълнително гражданите. В залата те заявиха, че при всяка подобна среща се случва едно и също - липсват представители на институциите, фиктивно се четат констатации и липсват каквито и да е резултати от техните сигнали за нарушенията на фирмите в района на КТМ. Те бяха разгневени и от днешното обгазяване на Русе и околностите, като коментираха, че вероятно и този случай ще се размине без сериозни последствия за нарушителите. 

Малко преди да напуснат залата, от Инициативния комитет на гр. Мартен показаха снимки от строителната площадка на фирма "Полисан", като твърдяха, че въпреки разпоредбата за спиране на строителните работи там, те продължават да се извършват денонощно. 

Зам.-областният управител Станимир Станчев се опита да успокои обстановката и да разубеди гражданите все пак да участват в дискусията, но това така и не се случи. От инициативния комитет заявиха, че не желаят да си губят времето с подобни фиктивни срещи, и ще разговарят единствено с кмета Пламен Стоилов, като основен изпълнителен орган в Община Русе. Пред журналисти хората коментираха, че търпението им вече се изчерпва, продължаващите екологични проблеми започват да създават проблеми за здравето на тях и децата им, и че са обидени от отсъствието на представители на Община Русе, които "винаги имат време да отрежат поредната лентичка, но не и да чуят реалните проблеми на хората". 

Все пак присъствалите институции са представили резултатите от направения от тях контрол по предписаните мерки, съобщиха по-късно от Областна администрация.

Регионална инспекция по околната среда и водите – Русе е представила доклад за извършения контрол по отношение замърсяване на водите на р. Дунав и миризмите в района на КТМ и гр. Мартен. Регионалната здравна инспекция (РЗИ) – Русе също е извършила последващ контрол на фирмите по изпълнение на предписаните в протоколите мерки. Проверките на Регионална дирекция за национален строителен контрол – Русе са приключили с издаване на заповеди за премахване на незаконните строежи, като заповедите са обжалвани от „Полисан” АД пред Административен съд Русе. Община Русе изготвила справка за одобрените регулационни и застроителни планове на площадката на КТМ.

Областният управител Стефко Бурджиев е направил проучване относно необходимостта от изменение на Общия градоустройствен план (ОГП) на гр. Русе от 2008 г., при което е констатирана явна фактическа грешка в западната част на КТМ. За урегулираните поземлени в тази част е отреден терен за мелиоративно и сервитутно озеленяване, а фактическият начин на трайно ползване е производствен терен. В тази връзка ще продължи проучването за последващи действия по изменение на плана.

Открита е техническата документация за канализацията в гр. Мартен, обслужваща блоковете на КТМ. Все още се проучва кой е собственик на актива, след което при спазване на определените в Закона за водите и Правилника за организацията и дейността на асоциациите по водоснабдяване и канализация изисквания ще бъде възможно ВиК ООД – Русе да приеме за обслужване този клон от мрежата.

В края на срещата са се взели решения - следващата работна среща да се проведе на 20 ноември 2015 г., мотивираното предписание за констатиране на явна фактическа грешка в западната част на КТМ – Русе да се изпрати на кмета на Община Русе за внасяне в Общински съвет и вземане на решение за изменение на общия градоустройствен план на град Русе, както и да а се изследва възможността за отреждане на държавен имот за строителство на пречиствателна станция за отпадъчните води (ПСОВ) от КТМ - Русе.

Освен това до 30 септември 2015 г. трябва да се избере вариант - ПСОВ или локални ПСОВ за пречистване на водите на КТМ – Русе и да бъде представена план-програма за следващите стъпки за изграждането им.

РЗИ съвместно с Териториално статистическо бюро - Русе пък ще изготвят подходяща по форма извадка, касаеща тенденциите, свързани със заболеваемостта на населението на град Мартен в периода 2010 – 2015 г. и доколко тези тенденции са повлияни от работата на КТМ – Русе.

На следващата среща трябва да се представи и копие от анализа на заболеваемостта на работниците на територията на КТМ – Русе представени в РЗИ – Русе, с подходящ коментар към него.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама