Стойчо Кацаров: Ситуацията в „Илиянци“ е плод на зле организирана психична помощ

16:10, 15 сеп 15 / Общество 25 247 Шрифт:
Topnovini
Тези ситуации с психично болни са проблем на организацията на психичната помощ у нас. Всеки един от тези случаи показва такъв проблем, защото тези хора постъпват в болница, подобряват се, изписват ги и след това или остават сами някъде на улицата, или се прибират в къщи и никой повече не следи състоянието им. Така председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването Стойчо Кацаров, коментира пред София Topnovini.bg, поредния случай на психично болен, който се барикадира в дома си.

От снощи 30-годишен мъж с психично заболяване държи баща си заключен в дома им в кв. „Илиянци“.

Стойчо Кацаров обясни, че психиатричната помощ у нас е ниско платена, лошо организирана, а случките, като тази в кв. „Илиянци“, са резултат от това. По думите му липсата на задължителната специфична грижа за тези хора е огромна. Кацаров е категоричен, че такава изобщо не се прилага.

Медикът посочи още, че често хората с установени психични заболявания са безработни и нямат здравни осигуровки. Това води и до невъзможност да си купуват нужните лекарства, без които състоянието им се обостря.

„Имаше драстични примери за това, че една наредба на министъра на здравеопазването предвижда в такива случаи социалните служби да поемат закрилата на такива хора, които са изписани, и които отново трябва да бъдат интегрирани и следени как живеят в нормална среда. Социалните служби обаче отказват да се занимават с такъв тип проблеми и е неизбежно да се стигне до такива ексцесии като тази в „Илиянци“, каза още Кацаров.

По думите на Кацаров не е нужен контрол, а грижа от страна на отговорните органи, която липсвала.

„За съжаление те самите не могат да поставят сами проблемите си. Обществото ни е лошо настроено и никой не обръща внимание на оплакванията на човек, особено като разберат, че е с психично заболяване“, каза още той.

Кацаров подчерта, че и в новоприетата здравна реформа много слабо е засегнат проблемът с психиатричното лечение у нас. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама