Пловдив би приел нулева ставка за предлагания данък за общините

15:52, 15 сеп 15 / Политика 25 268 Шрифт:
Topnovini
"Все още не сме запознати изцяло с предложението за допълнително облагане на гражданите с данък, който да остава за общините. В момента има един проектозакон, подаден на обсъждане, който предвижда право на местната власт да облага доходите с от 0 до 2 процента. Но никой не е задължен да увеличава данъците - големите градове като София и Пловдив например могат да приемат нулеви ставки и това по никакъв начин няма да промени бюджетната рамка и картината на управление."

Така кметът на Пловдив Иван Тотев коментира днес предложения от правителството проект на закон за допълнително облагане на доходите с данък, който да остава в общините.

"Ако един град като Пловдив се е развивал добре и е вървял напред, то той го е правил и без тези два процента, така че, ако искаме да облекчим хората, ще приемем ставка 0 процента", уточни пловдивският градоначалник. Според него добре е това, че общините ще могат сами да решават какъв би бил размерът на този налог.

"Ако примерно бе наложена задължителна твърда ставка, аз бих бил против", категоричен е Тотев. Според него Пловдив няма нужда в момента от такъв допълнителене данък, което не означава, че примерно след пет години няма да има такава необходимост. "Това е възможност, която държавата дава на общините и която трябва да бъде приветствана", заяви Тотев.

Пловдив като голяма община с голям брой постоянни жители би бил облагодетелстван евентуално от нулева ставка на такъв данък, смята градоначалникът. Той припомни, че доста пловдивчани работят в община "Марица", където са съсредоточени големи предприятия, но живеят постоянно в община Пловдив и плащат данъци там.

"В момента нито община "Марица", нито община "Родопи" печелят нещо кой знае колко значимо от данъци - единствено от данък сгради и такса смет, но те не са големи суми и нямат отношение към кардинална смяна на общинския бюджет", обясни Тотев. Според него тепърва ще има дебат по този въпрос, защото малките общини реално са губещи, но големите общини, които са центровете на растеж, биха спечелили от този закон.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама