Граждани организират протест срещу окръжния прокурор на Варна

15:33, 15 сеп 15 / Крими 25 465 Шрифт:
Topnovini
Корупцията във Варна е придобила цинични измерения, а институциите на местната власт погазват правото на гражданите на достъп до обществена информация. Това заяви пред медиите председателят на Обединено гражданско сдружение (ОГС) – Варна Игнат Раденков, който обвини публично окръжния прокурор Владимир Чавдаров (на снимката) за съсипването, разграбването и икономическия упадък на града.

Повод за брифинга на Игнат Раденков станал отказът на Община Варна да му предостави копия от протоколите, документиращи разходите за ремонта на Двореца на културата и спорта (ДКС), за чийто общ размер и към момента няма яснота.

Въпреки че от ОГС са подали заявление по Закона за достъп до обществена информация, по силата на който ответната страна е длъжна да отговори в двуседмичен срок, главният секретар на Община Варна - Нора Момчева - заявила на Раденков, че не може да му предостави протоколите, тъй като това не зависело от нея.

Именитият строител от времето на социализма и експерти от Сдружението са проследили отблизо целия процес по ремонта на ДКС. Това им дава основание да заявят, че премиерът Бойко Борисов и спортният министър Красен Кралев са манипулирали обществото с твърденията, че сградата била пред рухване, което наложило спешен ремонт и съответно корекция на количествено-стойностните сметки, залегнали в проекта.

Раденков е категоричен, че конструктивната цялост на ДКС никога не е била нарушена, въпреки че по думите му една водопроводна авария под сградата е била умело използвана, за да се внуши именно това. Така от предварително обявените 5 млн. лева сумата за ремонта на ДКС неясно как набъбва на над 20 млн., сочат изчисленията на ОГС. Инженер Кадрия Мехмед от Сдружението е категорична, че допустимото отклонение от предварителната стойност на проекта е до 10%, а не над 300%, както е в случая с ремонта на Двореца.

От всеки 3 лева, отпуснати за реализацията на различни инфраструктурни проекти във Варна, 1 лев отива по предназначение, а останалите 2 се крадат, изчислили са от ОГС. По думите им обаче не е луд тоя, който яде баницата, а тоя, който му я дава. Във Варна това е окръжният прокурор Владимир Чавдаров, категорични са гражданите.

120 сигнала за корупция и злоупотреби с публични средства, с конкретни цифри и имена, са подали от ОГС до Главната прокуратура на Република България през последните години. Впоследствие те се препращат до Окръжната прокуратура на Варна, която образува проверки. Техните срокове обаче постоянно се удължават, докато следите от престъпленията не се замажат. Накрая прокуратурата издава постановление за спиране на съответната проверка и отказ за образуване на наказателно производство поради липса на данни за извършено престъпление, обясни Игнат Раденков.

Зад това протакане, прикрито като "разследване", стои окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров, твърдят гражданите, според които местният обвинител №1 никак случайно не е спечелил втория си мандат, макар и не от първия път. Срещу него Обединеното гражданско сдружение и Отвореният обществен съвет на протестиращите обмислят съвместни демонстрации пред сградата на Съдебната палата на площад "Независимост", с които ще поискат от Чавдаров да си подаде оставката.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама