Германският вътрешен министър заплашва отказващите бежанските квоти с финансови санкции

15:29, 15 сеп 15 / Свят 25 147 Шрифт:
Topnovini
Германският вътрешен министър Томас де Мезиер заплаши страните-членки на ЕС от Централна и Източна Европа, които отказват да приемат бежанските квоти с финансови наказания. 

„Мисля, че трябва да обсъдим прилагането на натиск“, каза министърът в интервю за германската телевизия ZDF, цитирано от Reuters. Де Мезиер отбеляза, че страните, които отказват да приемат бежанските квоти са големи реципиенти на европейски фондове и според него  "ще е справедливо те да получават по-малко средства". 

Припомняме, че Полша, Словакия и Чехия се противопоставиха категорично на налагането на бежански квоти, докато Румъния обвърза решението си по въпроса с евентуалното й приемане в Шенгенската зона.

Говорителят на Европейската комисия Маргаритис Скинас коментира, че ЕК не е запозната с идеята държавите от ЕС, които не приемат предложените от нея квоти за разпределението на мигрантите, да бъдат лишени от част от общностните фондове.

"Не подкрепяме налагането на наказания, нямаме правно задължение да предприемаме подобни мерки, предпочитаме да насърчаваме, вместо да наказваме", добави Скинас, цитиран от БТА. "Няма правни условия за съкращаване на фондовете на ЕС при такива обстоятелства. Би трябвало, според подобна идея, да преразгледаме многогодишния бюджет на ЕС, а нямаме такова намерение", добави говорителят. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама