Спокойна и ползотворна учебна година пожела кметът Детелина Николова (снимки)

15:08, 15 сеп 15 25 299 Шрифт:
Topnovini
Любовта към знанието е една от най-ценните добродетели на българския народ, каза в поздравлението си към ученици, учители и родители на тържеството по случай откриването на новата учебна година кметът на Добрич Детелина Николова. Тя бе гост на празника в едно от най-старите училища, не само у нас, но и в страната, Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“, която е пряк наследник на първото класно училище в града, което е основано през 1872 г.

Празникът започна с изпълнение на стихотворението на Иван Вазов „Аз съм българче“ от първокласничката Гергана. Тя и нейните родители в първия учебен ден бяха облечени в народни носии и поведоха класа с българския трибагреник.

Гости на тържеството бяха кметът на Добрич Детелина Николова и директорът на отдел „Образование и култура“ Нейчо Нейчев.

„За мен е чест и привилегия да ви поздравя по случай началото на новата учебна година и първия учебен ден. 15-ти септември винаги е била значима дата в българския календар. Това е така, защото си даваме сметка, че най-голямото богатство на България са младите и образовани хора. На този ден, редом с празничния трепет, чувстваме загриженост дали сме успели да осигурим добри условия за обучение на децата си, дали сме в състояние да ги напътстваме успешно, да ги закриляме и да ги защитаваме“, каза кметът Детелина Николова. Тя подчерта: „Особено ми е приятно да спомена в днешния ден, че Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ е едно от училищата в Добрич със собствено лице и характеристики. Нейните възпитаници са изявени не само в учебния процес, но и в цялостния обществен живот на града, в културните събития, в спорта, а многобройните им национални и международни награди ги нареждат в челните места на най-добрите учебни заведения в страната“.

„Скъпи ученици, правото на образование е свещено право за всеки човек. Днес вие отново прекрачвате прага на любимото училище и ще продължите да трупате знания, така необходими за вашето личностно изграждане. Пожелавам ви да бъдете търсещи и можещи, защото с прекрачването на прага на Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ началото на успешен старт на вашето бъдеще е вече поставено, а всяко добро начало води след себе си успехи и признание“, пожела кметът. И подчерта, че „любовта към знанието е една от най-ценните добродетели на българския народ. Без книги, езици, без науката човек не би могъл да е просветен, да се развива, да използва постиженията на съвременния модерен свят. Нека тази учебна година да бъде спокойна и ползотворна за всички, за да можем и занапред да градим достойнствата на българското училище“, каза още Детелина Николова и пожела „На добър час!“.

Учениците и  учителите бяха поздравени и от Висшето военно-морско училище във Варна, което обяви, че по повод 135-годишнината от създаването на училището обявяват прием за възпитаниците на Хуманитарна гимназия без приемен изпит.

През новата учебна година в Хуманитарна гимназия ще учат 928 ученици, като първокласниците са 128 в пет паралелки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама