България е важна за Европейския енергиен съюз, изтъкна Борисов

14:37, 15 сеп 15 / Политика 25 583 Шрифт:
Topnovini
Показателен е фактът, че еврокомисарят по енергетика толкова често е в България. По една или друга причина България, с географското си положение, като член на Европейския съюзи и НАТО и входната врата от Азия към Европа, е много интересна в геостратегически план във всяка една област.

Това каза премиерът Бойко Борисов по време на конференцията "Енергийна сигурност и енергийна инфраструктура в Югоизточна Европа", предаде репортер на София Topnovini.bg. Участие в нея взеха и заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, който е на официално посещение в България.

По думите на премиера години наред финансово-икономическата криза е основна тема в Брюксел и Гърция. През това време са изчерпани много време и ресурс по тази тема.

„Сега дойде и бежанската вълна. Виждате какви икономики и мощни държави имат спорни позиции по много от темите. Не може да кажем, че има единна позиция. Не може да се каже, че всички еднозначно приемат това, което беше спуснато като квотен принцип. Самата идея на Шенгенското пространство се промени и много държави въведоха граници“, обърна внимание на актуалната обстановка Борисов.

Според премиера темата за енергийните доставки и сигурност е била изместена към други, по-важни и належащи за деня проблеми.

„Радваме се, че ЕК в лицето на Шефчович си дава сметка, че Енергийният съюз излиза на преден план. Той е не по-малко важен от бежанската криза. Виждате какви са цените на петрола и газа, как варират и в какви диапазони са. Това е една възможност на големите компании да планират своите инвестиции“, каза още Бойко Борисов.

Той припомни, че правителството е заварило енергийни проекти, които не са били направени във вид, в който да бъдат изпълнени. Според министър-председателят в България има няколко комплексни въпроса, които трябва да бъдат решени в комплект. Такива са удължаването на живота на 5 и 6 реактор на АЕЦ „Козлодуй“ и изграждането на седми блок.

„Към днешна дата нямаме нито един писмен документ, че „Южен поток“ е прекратен. Компанията продължава да придвижва разрешителните си у нас“, посочи Борисов.

Той припомни и идеята около Варна да бъде създаден газов хъб. Според премиера интерконекторните връзки с Гърция, Сърбия и Румъния са от изключително значение. Румънският обаче се нуждае от преработка заради неефективното му изграждане.

„Надявам се, че в неделя Гърция ще излъчи стабилно правителство, с което да решим как и кога ще започне строежът на интерконектора между страните ни“, пожела си Бойко Борисов. По думите му за газопровода със Сърбия все още се говори в бъдеще време.

Според Борисов една зима българите сме били на студено и вече знаем, че не е хубаво.

„Имаме запаси в Чирен, но да се надяваме, че няма да имаме такава криза“, посочи той и допълни, че Туркменистан, Иран и Казахстан също са сред нашите бъдещи партньори.

Като проблем премиерът отчете дълговете на НЕК, които също са били обсъдени с еврокомисаря Шефчович. Борисов изрази надежда, че енергийният министър Теменужка Петкова ще се справи и с междуфирмената задлъжнялост.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама