Външно министерство предупреди за проблеми по границите на Австрия и Словакия

14:24, 15 сеп 15 25 300 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Външно министерство предупреди българските граждани, които смятат да пътуват към Средна Европа, че има сериозни затруднения по граничните пунктове на Австрия и Словакия. Причина за това е потокът от имигранти, заради който има дълги опашки от чакащи да влязат и в двете страни.

По сведение от Посолството на Република България във Виена, поради усложнената миграционна обстановка, от австрийска страна се извършва засилен полицейски контрол на шосейни превозни средства на границата между Австрия и Унгария, което е причина за задръствания и многочасово изчакване.

По информация на Министерство на вътрешните работи на Австрия, на двата ГКПП на границата с Унгария - Хайлигенкройц – Шопрон и Никелсдорф – Хагешхалом на международен път М5, има засилен граничен контрол, което води до дълги опашки.

От министерството предупреждават шофьорите да пътуват с повишено внимание, тъй като по пътното платно често се движат пешеходци. Големи опашки и многочасово изчакване е регистрирано и на австрийско-германската граница след Залцбург в посока Розенхайм - Мюнхен по аутобан А1, на граничен пункт Валсерберг, поради въведен граничен контрол от германските власти. Извършват се проверки и на влаковете, като голяма част от тях изостават от разписанието си.

На българските граждани, пътуващите за Австрия, се препоръчва по възможност да избягват пътуване с влак или с шосеен транспорт през Унгария, като използват обходни маршрути през Румъния, Словакия или през Сърбия, Словения.

От външно министерство съобщават още, че във връзка с усложнената миграционна обстановка, от 14 септември тази година Словакия въвежда временен граничен контрол на граничните КПП с Унгария и Австрия. Временният контрол е насочен срещу трафикантите и не засяга всички пътници, преминаващи границата.

Словашката Гранична полиция е засилила и контрола на определени места на зелената граница. При необходимост българските граждани могат да се обръщат за информация и съдействие към Посолството на Република България в Братислава.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама