Утре учениците от НГДЕК влизат в класните стаи на ул. "Баба"

14:00, 15 сеп 15 25 324 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Първият учебен ден на учениците от Националната гимназия за древни езици и култури започна тържествено и с всеобщо добро настроение. Новата учебна година на НГДЕК беше открита в аулата на Софийския университет от зам.министъра на културата Боил Банов, който прочете поздравително писмо от културния министър Вежди Рашидов, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Вече стана ясно – от утре възпитаниците на престижното училище в столицата започват учебните занятия в новата сграда на училището на ул. „Баба“ в кв. „Модерно предградие“.

Припомняме, че в началото на тази година ученици и родители остро се възпротивиха на решението гимназията да се премести от сградата си, която се намира на „Женския пазар“ в новата на ул. „Баба“. Основните мотиви на родителите бяха голямата отдалеченост на сградата, районът, който е с повишена престъпност, съседството й със сметището, както и предстоящото изграждане на гробища.

Родителите са скандализирани и от проекта по ОП "Регионално развитие", по който е ремонтирана сградата на ул. "Баба", тъй като в него фигурира приоритет за интеграция на деца в неравностойно положение и е заложена цел да се достигне 30% ромски ученици в Класическата гимназия. От настоятелството на НГДЕК тогава заявиха, че ще обжалват заповедта на министъра на културата Вежди Рашидов и, че са готови на живи вериги, за да попречат на 6-то поредно местене на училището. Друга част от родителите пък одобриха местенето в току-що ремонтираната сграда в „Модерно предградие“.

Решението за местенето на Класическата гимназия обаче вече е факт. Учениците ще учат и в двете сгради, като основните им занятия ще се провеждат на ул. „Баба“. Мартина Василева, която е възпитаничка на НГДЕК е от учениците, които предпочитат да не се местят, но казва, че в крайна сметка се е примирила.

„Аз лично не съм съгласна, защото ми е много по-удобно в центъра, харесвам местоположението. Нямам нищо против това, че сградата е с малбко по-лоши качества от тази, която е на „Баба“. Заради затрудненото положение, при което трябва да върнем парите, вложени за ремонта на новата сграда, ще ходим там. Иначе парите, дадени за ремонт са около 2 млн. лв.

Родителите ми също предпочитат да уча в центъра. Въпреки, че и в двата случая ще учим в по-престъпни квартали, родителите ми предпочитат старата ни сграда“, каза пред София topnovini.bg Мартина.

„Аз не съм искала да се боря. Принципно новата сграда я одобрявам много повече. Самата база е много по-приветлива. Не съм разговаряла с останалите родители. Пък и в крайна сметка не е важна сградата, а желанието на децата“, коментира Мария Славова, която е майка на деветокласник от Класическата гимназия.

Това мнение сподели пред София topnovini.bg и новият председател на училищното настоятелство – Димитър Димитров.

„Учениците започват с надежда новата учебна година. Никой днес не е говорил за сгради. Звете сгради са дадени на училището и ще бъдат използвани по подходящ начин. Разделения, „за“, „против“ е нещо, което пречи на това училище да се развива нормално, спокойно, а учителите да си вършат работата. Това пречеше и на учениците, които трябва да си гледат училището, независимо от сградата, в която се провеждат часовете“, заяви Димитров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама