Потвърдиха ареста на полицая, помагал на наркодилъри

12:53, 15 сеп 15 / Крими 25 176 Шрифт:
Topnovini
28-годишният полицай Ивайло Иванов, подпомагал разпространението на наркотици във Варна, остава в ареста. Той е разследван за това, че е улеснявал дилърите Кольо Колев и Атанас Тодоров в дейността им по държане и пласиране на наркотични вещества. Колев и Иванов ще продължат да пребивават в ареста. Днес състав на Варненския апелативен съд потвърди законосъобразността на задържането им под стража, станало на 5 септември тази година с определение на Варненския окръжен съд (ВОС), съобщиха от пресцентъра на въззивния (апелативен) съд.

Тримата мъже са привлечени като обвиняеми по досъдебно производство на Окръжната следствена служба. Разследването за държане и разпространение на наркотични вещества на територията на V РУП е започнало през 2014 година и е било възобновено през лятото на тази година. След продължително наблюдение и експлоатирани СРС били задържани 39-годишният Кольо Колев и Атанас Тодоров, обвинени затова, че на 3 септември, в съучастие и като съизвършители, държали, за да разпространяват 0,24гр. кокаин, 3,06гр. марихуана и 0,96 грама амфетаминопроизводни, като продали част от дрогата.

28-годишният Ивайло Иванов, служител в "Охранителна полиция", е обвинен в помагачество на престъпната дейност на другите двама обвиняеми, които умишлено улеснявал и подпомагал чрез съвети и разяснения. За да потвърди най-тежката процесуална мярка за принуда спрямо Колев и Иванов, Варненският апелативен съд се съобрази със събраните до настоящия момент доказателства, със секретните справки, с множеството свидетелски показания и писмени материали. Наблюдението над тримата и СРС-тата, прилагани спрямо тях, по категоричен начин установили активната комуникация между Колев и Тодоров като съизвършители и действията на Иванов, който е подпомагал престъпната дейност.

Според разследващите полицаят е имал достъп до информация за предстоящи реализации и спецоперации на територията на V РУП. Той е предупреждавал другите двама обвиняеми, като по този начин е подпомагал държането и разпространението на наркотици на публично място. Има данни, че тази дейност е изпълнявана продължително време. Множество свидетелски показания, в това число и от полицейски служители, колеги на Иванов, подкрепят обвинителната теза.

Все още няма повдигнато обвинение за намерените при обиска в дома на Иванов два пистолета, които не са служебното му оръжие. Предстои експлоатираните СРС-та да бъдат изготвени като веществени доказателствени средства, за да послужат пред съда.

Въззивната апелативна инстанция потвърди основните аргументи на първоинстанционния съд за първоначалния арест на Колев и Иванов. Наличните доказателства, събрани за разследвания полицай, все още не са достатъчни за осъдителна присъда, отбеляза съдът, но към настоящия момент по несъмнен начин обосновават предположението, че Иванов е подпомагал престъпната дейност на Колев и на Тодоров.

До този извод водят и доказателствата, събрани и подкрепящи престъпната дейност на обвиняемия Колев. Като служител на полицията към момента на задържането Ивайло Иванов се е възползвал от служебните си правомощия. Този факт съдът коментира като сериозна опасност за обществото, на базата на която направи извода, че ако Иванов е на свобода, може да се укрие или да извърши друго престъпление, като се опита да окаже въздействие върху свидетели или да укрие доказателства.

Втората съдебна инстанция отчете лошите данни за личността на Колев, който вече е бил осъждан, но реабилитиран по право. Това обстоятелство, както и тежестта на престъпната дейност и на наказанието, което законодателят предвижда за притежание и разпространение на наркотици, водят съда до извода, че обвиняемият може да се укрие или да извърши друго престъпно деяние.

Определенията, с които Варненският апелативен съд потвърди арестите на Кольо Колев и Ивайло Иванов, са окончателни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама