Над 100 участници се изявиха на сцената на "Букет 2015" в Търговище

12:47, 15 сеп 15 / Култура 25 312 Шрифт:
Topnovini
Над 100 участници излязоха на сцената на областният кръг на конкурсите за любителско творчество „Букет 2015-2016“, който се проведе в Младежкия дом в Търговище.

Празникът на изкуството е под мотото „България в усмивките и в културата на етносите и на толерантността“ и се провежда под патронажа на почетния председател на Движението за права и свободи Ахмед Доган.

Целта на конкурсите е да повишат интереса на младите хора към изкуството и към традициите на етносите в България, съобщиха организаторите.

Специален гост на проявата и член на журито беше известния поет Aхмет Емин Атасой, който е родом от местното село Крепча и вече над 25 години живее в Бурса. Атасой е член на Синдиката на турските писатели и на Съюза на българските писатели и  го наричат "мост между Турция и България" в поезията и творчеството.

В различните категории на конкурса в Търговище -  художествено творчество, съвременен турски език, инструментални изпълнения, вокални изпълнения, танцови изпълнения, художествено слово, театър и изобразително изкуство се включиха деца и младежи от цялата област. Освен, че бяха оценявани от жури, което отличи най-добрите, всички участници си тръгнаха с поощрителни награди.

"Това е една сцена за откриване на таланти. Всички участници бяха изключителни, представяйки фолклора на различните етноси. Залата беше препълнена с публика и интересът беше наистина голям" разказа областният координатор по култура Гюнер Хасанова.

Тя допълни, че дори най-малките участници са впечатлили журито и публиката с таланта си. Всички записи от областния конкурс ще бъдат изпратени на националната комисия. По регламент заключителният концерт и официалното обявяване и награждаване на първенците предстои през следващата година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама