Откриха фотоизложба на Симеон Лютаков в Русе

12:29, 15 сеп 15 / Култура 25 322 Шрифт:
Topnovini
Кметът Пламен Стоилов отри фотоизложбата на Симеон Лютаков със заглавие „Тhe lost world vs the lost man“. Тя се превърна в истинско културно събитие за Русе, съобщават от пресцентъра на общината. Естетските фотографии, 11 черно-бели и една цветна, впечатлиха многобройната публика, която присъства снощи на откриването във фоайето на Доходно здание.

Ценителите на изкуството бяха изненадани не само от творбите на Симеон Лютаков, но и от специалното художествено осветление, което ги експонира по един наистина професионален начин. Заслугата да го има е на автора, със съдействието на Община Русе. Чрез осветлението фоайето на Доходно здание се превръща в истинско експозиционно място.

Другият сюрприз на вечерта беше известният русенски джазмен Борис Петров - Малкото Парче, любимец на русенската публика и голям приятел на автора Симеон Лютаков. Неговата музика „оцвети“ черно-белите фотографии по един неподражаем начин и подчерта художествения им чар.

В словото си при откриването на изложбата кметът на Русе Пламен Стоилов подчерта, че е много впечатлен от творбите и изпълнен с гордост, че като един от посланиците на нашия град Симеон Лютаков допринася с творчеството си за културния имидж на града. „Фотографиите, които виждаме, са не само красиви, но носят и дълбоко философско послание“ - каза кметът. Той изрази увереност, че в бъдеще Симеон Лютаков и Общината ще реализират и други съвместни проекти.

„Обичам Русе и неговата публика, виждам добрите очи, с които тя ме гледа, така че винаги ще идвам тук с удоволствие“, каза авторът. Темата, която обединява фотографиите, избрал, защото напоследък все по-често виждал как в глобалния свят хората се чувстват изгубени. „Това е световен проблем, не само български“, сподели Симеон Лютаков.

Той благодари на кмета Стоилов и на всички други, които са му погнали да запознае публиката със своите творчески виждания. Специални благодарности отправи към Диана Ковачева за подкрепата и възможността да направи едни от най-хубавите си снимки в Клуба на дейците на културата и изрази надежда, че тази прекрасна сграда ще бъде запазена за поколенията, защото носи истинския дух на Русе.

„Изключително съм доволна, че тази изложба е част от проекта „Фотоконкурс „Запази духа на Русе“, който се реализира по идея на Дружеството на русенските журналисти към СБЖ“, каза неговият председател Габриела Стефанова, съобщават още от пресцентъра на общината.

И благодари на общинска фондация „Русе – град на свободния дух“, ОП „Русе арт“- звено „Туризъм“ и Клуб на дейците на културата, на „Културен център – BH, социален проект на Еконт“, с чиято подкрепа се реализира това събитие. „Чрез фотографиите на нашия съгражданин Симеон Лютаков и конкурса се надяваме, че продължаваме и развиваме добрите традиции на нашия град в изкуството и културата“, допълни тя. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама