Красен Кралев: Гледаме затлъстели деца

12:27, 15 сеп 15 / Общество 25 243 Шрифт:
Topnovini
80% от българите в активна възраст между 18 и 60 години не се движат, като 75 на сто от тях нямат никаква физическа активност. Тази стряскаща статистика беше изнесена от спортния министър Красен Кралев по време на дискусията за подобряването на хранителните и спортните навици на децата.

Кралев обясни, че особено тежко е положението при децата.18% от тях са със свръхтегло, а 8% страдат от затлъстяване. 60% пък са с гръбначни изкривявания.

„Гледаме затлъстели деца, но битката с телевизионните игри не е загубена“, заключи Кралев.

По думите му усилията на министерството са насочени в обръщане на посоката, за да може да пребори лошите навици на децата. Кралев допълни, че се надява проектозаконът за училищно и предучилищно образование да бъде приет и на второ четене, защото член от него предвижда въвеждането на задължителен трети час по физическо.

„И в момента го има този час, но той е формален. Ако законът бъде приет, този час ще стане задължителен и в него децата ще спортуват с експерти-треньори“, категоричен е спортният министър.

С 2,5 млн. лева са финансирани програми за извън училищна дейност като „Научи се да караш ски“, „Научи се да играеш тенис“ и други. Статистиката показва, че 20% от децата, които се включват в тях продължават да практикуват спорта.

„След 5-и клас при децата ще се явят обучени треньори, които да ги накарат да спортуват. Така ще тръгнат по стъпките на шампионите. Това е европейска практика, която се ползва най-вечер във Великобритания, където за нея са отделени 600 млн. евро. От 1 до 4 клас трябва да се формират основите на физическото образование“, каза Красен Кралев.

Той допълни, че Министерството на спорта и това на образованието са направили работна група, която да се справи с проблема с училищните салони. В момента от 2400 училища 800 са без всякаква база.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама