Здравното министерство започва масирани проверки в училищните лавки срещу вредните храни

11:18, 15 сеп 15 / Общество 25 272 Шрифт:
Topnovini
От днес започват масирани проверки за вредни храни в училищните лавки. Това каза по време на пресконференция за подобряването на хранителните и спортните навици на децата здравният министър Петър Москов, предаде репортер на София Topnovini.bg. 

"Започваме проверка в училищните бюфети и ще бъдем безкомпромисни. Знаете, при предварителните проверки установихме, че в училищата има апарати, в които се пускат стотинки, а те пускат „джънк фууд“, чипсове и храни с много сол и захар. Това вече няма да го има и правителството ще се погрижи за това", каза още Москов. 

Той посочи, че следващата седмица заедно с министъра на спорта Карсен Кралев ще предложат в Министерски съвет да бъда наложен допълнителен данък на храните, които имат наднормено съдържание на вредни съставки - захар, сол, кофеин. 

"На днешния ден имаме ангажимента да обявим началото на цялостна дългосрочна програма на правителството- наречена "Здраво поколение". Програмата е нужна, защото се видя, че подходът за борба с вредния начин на живот сред децата до този момент не води до резултат", каза Москов и добави, че програмата няма да работи с репресии. 

Москов обяви, че следващата седмица ще бъде отворена фейсбук страница наречена "Здраво поколение", която ще предлага на родителите съвети как да се хранят децата им, как да спортуват. На страницата ще може да се подават и сигнали за нарушения в училищните бюфети и столове. 

Здравният министър посочи, че подходът да се лекуват последиците от лошите навици е скъп и не е нормално да се случва. Москов подчерта, че младите трябва да знаят, да се живее здравословно е "модерно и интелигентно". "Новата програма, която стартираме от днес, ще предложи комплексни решение за цялото общество. Спортът и правилното хранене е задача на родителите. Ние трябва да създадем условията тези навици да бъдат поддържани", каза още Москов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама