66% от абитуриентите искат да мигрират

10:37, 15 сеп 15 25 401 Шрифт:
Topnovini
Две трети от учениците, които са завършили средното си образование през миналата учебна година, имат нагласата да мигрират от населеното място, в което се намират. Това показват данните на Икономическият и социален съвет, получени чрез анкета сред 2 130 абитуриенти от цялата страна.

Желанието за миграция, която е по-често вътрешна, отколкото външна, се увеличава с намаляването на броя на жителите в населените места, в които учениците живеят. Така например около 40% от дванадесетокласниците от София и трите най-големи областни града имат желание да мигрират, като половината от тях искат да отидат в чужбина. В национален мащаб около 18% искат да заминат зад граница.

Основните причини за преместването са невъзможността на абитуриентите да си намерят каквато и да е работа, ниският доход на евентуална позиция и недоброто образование. А 76% от учениците искат да продължат своето образование, показват още данните. 2/3 от децата казват, че висок доход би ги задържал в страната. Изследването обаче показва, че колкото по-висок е успехът на учениците и образователния статус на семейството му, толкова по-ясно изразено е желанието за заминаване в чужбина.

70% от децата, които искат да напуснат страната, имат роднини и близки в чужбина, като впечатление прави, че в по-малките населени места учениците по-често имат роднини зад граница.

Единственият позитивен извод от изследването е, че едва 3.4% от абитуриентите са крайни в своята оценка и решение и са заявили, че "не искат да живеят в тази държава".

По данни на Националния статистически институт (НСИ) ежегодно от България трайно в чужбина заминават меду 50 и 70 000 българи.

"Реформите, които са започнати, трябва да бъдат завършени и да се покаже, че в страната ще има по-добро образование", смята президентът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му, за да бъдат задържани учениците, трябва да се вдигнат и осветлят доходите. А държавата трябва да привлече инвеститори във високи технологии и да спре да се хвали, че привлича капитал с ниската цена на труда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама