Даниел Митов поиска изграждане на бежански центрове в трети страни

10:14, 15 сеп 15 / Общество 25 306 Шрифт:
Topnovini
Необходима е много тежка битка срещу трафикантите на хора и изграждане на центрове за бежанци извън територията на Европейския съюз, в трети държави. Това каза българският външен министър Даниел Митов пред наскоро стартиралата BIT телевизия. 

По въпроса с евентуалното въвеждане на задължителни бежански квоти за страните от ЕС Митов посочи, че България знае какво да направи. „Тези 1600 души, които са определени за България, ние можем да приютим“, каза Митов и добави, че проблемът не е в квотите и ние имаме моралното задължение към хората, които бягат от ужаса на войната.

"Първо, когато става въпрос за статута на бежанец, трябва да е ясно, че този статут не осигурява пребиваване завинаги на територията на ЕС. Когато се стабилизира положението в държава откъдето идват, те ще трябва да се завърнат и да участват в реконструкцията в собствената си държава”, посочи Митов.

“Второ, трябва много сериозна, тежка битка срещу трафикантите на хора. Това са мрежи от хора, които стимулират този поток. Това се е превърнало в бизнес. Промяна на Дъблинския регламент, споразуменията за реадмисия трябва да започнат да се изпълняват и да сключваме там, където няма споразумения за реадмисия на ниво ЕС и там, където трябва двустранни протоколи. И бежански центрове на територията извън ЕС в трети държави. Нашата основна задача е да запазим живота на тези хора. Да подсигурим условия техният живот да не бъде застрашен", каза в заключение Даниел Митов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама