Със зрелищни демонстрации бе отбелязан професионалния празник на българския пожарникар във В. Търново

07:44, 15 сеп 15 25 269 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В присъствието на приятели, бивши и настоящи служители, гости от страната и чужбина започна тържеството по повод професионалния празник на българския пожарникар – 14 септември. То се проведе в двора на РД „ПБЗН” – В. Търново. Директорът на Регионалната дирекция комисар Красимир Кръстев приветства гостите и поздрави своите служители  с празника.

„Когато Прометей е създал огъня едва ли е предполагал, че ще се злоупотребява толкова много с него. Той е унищожавал големи и древни държави, ценни паметници и документи, отнемал е човешки животи. За да му се противодейства са се появили хората, които са избрали за своя професия гасенето на пожари.

Тези смели и силни мъже са избраниците, които укротяват и побеждават стихиите”, каза в приветственото си слово комисар Кръстев. Той пожела на своите служители здраве и още много професионални успехи. Специален поздрав към великотърновските огнеборци отправиха техните малки приятели – възпитаниците от ОДЗ „Ален Мак” – В. Търново и Професионален фолклорен ансамбъл „Искра” – гр. В. Търново.

Поздравителни адреси за празника бяха получени и от ОДМВР – В. Търново, НВУ „В. Левски” – В. Търново, Община Лясковец, кмета на гр. Мизия д-р Виолин Крушовенски и др. Гости на тържеството бяха директорът на ОДМВР – В. Търново ст. комисар Димитър Машов,  началникът на РУ – В. Търново гл. инсп. Димчо Димов, зам. областния управител Николай Петров, началникът на НВУ „В. Левски” бриг. ген. Пламен Богданов, полк. Ботороджнао Димитру, началник отдел „Гражданска защита”, при Инспектората за извънредни ситуации окръг Телеорман, град Александрия, Румъния, подп. Кристиян Крачонесу, началник отдел „Логистика” при Инспектората за извънредни ситуации окръг Телеорман, град Александрия, Румъния, Димитър Русев, директор на Областен съвет на БЧК – В. Търново, инж. Николай Николов, директор на РД по горите – В. Търново, инж. Зорка Иванова, зам. – директор на РД на горите и др.

Празничен водосвет за здраве на огнеборците, безаварийно ползване на новата техника, получена по оперативни програми и по-малко сериозни пожари отслужи Великотърновския Митрополит Григорий. Присъстващите имаха възможността да наблюдават демонстрация на професионализма и възможностите на новата техника.

Те станаха свидетели на евакуация на пострадал гражданин от покрива на гаражна клетка с автомеханична стълба, като местопроизшествието се осветяваше с осветителна мачта на автомобил „Скания” тежък клас, изкачване до втория етаж на учебната кула със щурмова стълба, хидрошилт за водна завеса за защита при химическа авария, демонстрация на лафетен струйник на автомеханична стълба „Магирус” и демонстрация на национален трибагреник с водни струи от три автомобила.

В двора на пожарната бе подредена и изложба на пожарникарско въоръжение използвано през годините и от създаването на противопожарната охрана.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама