Тестваха 42-метрова механична стълба за евакуиране на хора пред Пантеона (снимки)

07:43, 15 сеп 15 / Общество 25 403 Шрифт:
Topnovini
Огнеборци от Бургас тестваха за първи път как работи в реални условия една от най-новите си придобивки. Това е 42-метрова автомеханична стълба за спасителни дейности. Съоражението бе разпънато пред погледите на десетки бургазлии край Пантеона в Морската градина, а повод за демонстрацията бе професионалния празник на всички пожарникари и спасители.

„С автомеханичната стълба се извършват спасителни дейности, когато екипите няма как да евакуират по друг начин хора, попаднали в огнен капан. В коша, който се намира на края на стълбата, могат да се поберат цели трима души. С този автомобил могат да се извършват спасителни дейности до 12-13 етаж на дадена сграда”, разказа пред Topnovini.bg Диян Иванов – инспектор „Пожарогасителна и спасителна дейност” в Първа районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението".

Освен автомеханичната стълба, пожарникарите представиха и друг нов автомобил, предназначен за общо ползване от звената за пожарна безопасност и защита на населението в градска среда по пътища със специално изградени настилки. Автомобилът е стандартизиран, клас среден. Има шест броя места за сядане, включително и това на водача.

Пред самите пожарни коли пък присъстващите имаха възможност да разгледат екипировката на бургаските огнеборци - различни видове каски, пожарникарски защитни облекла, както и съвременни въздушнодихателни апарати, колани и карабинери.

Сред най-новата модерна пожарникарска техника, впечатление направиха и три табла със снимки от различки ученически състезания за справяне при бедствени положения, изложба от детски рисунки по темата и пожарникарски табели с указания и препоръки. Някои от гласяха: „Пази завода от пожар, той е твой“ и „По-лесно е да се предотвратят сто пожара, отколкото да се загаси един”.

Основната цел на подобни демонстрации е да запознаят и направят съпричастни, колкото се може повече хора с опасната и високохуманна професия на пожарникарите и спасителите. „Цел, която ще спомогне да съхраним повече човешки животи, природа и имущество”, смята инспектор Иванов, а и всички негови колеги.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама